MX World

24/02/2020 10:54 - geplaatst door Stingray

We gaan onze gedachten eens laten gaan over de start van het WK motorcross. Dat gebeurt het komende weekeinde in Matterley Basin, vlakbij Winchester. Het regent in de Kempen. Al ongeveer drie weken. Tussendoor bleef het even droog en konden Groesbeek en Eersel gereden worden. En Lommel, ondanks titanenwerk, half. Om aan te geven dat de seizoenen anders en droger liggen in Zuid-Amerika. We kennen de achtergrond niet voor de verhuis van de start van het WK-seizoen. Van het zonnige Neuquen naar Matterley Basin? Ik hoop uit de grond van mijn motorcrosshart dat het in Hampshire droog blijft deze week. Want hadden ze daar niet eens een immense chaos na afloop van een bepaalde wedstrijd? Maar goed, we kennen de achtergrond niet. En stel dat  daar nu eens de hele week de zon schijnt?

Onder Thor probeer ik mijn persoonlijke - Belgisch getinte - visie te laten schijnen over de start van het nieuwe seizoen. Deel 1 gaat over de MXGP. Wellicht zullen we wel een paar zaken vergeten, maar hey, we zijn niet perfect toch? U mag dan ook best reageren.

Voor de MXGP kennen we al enkele parameters. Tim Gajser won in Italië. Herlings is weer zichzelf na Hawkstone en Lacapelle. Het is dus vrij logisch dat de wereldkampioen en de ex-wereldkampioen als favoriet van start gaan in de komende campagne.

Eentje waarin de Belgen toch nog heel goed vertegenwoordigd zijn. Dat brengt ons meteen ook bij Mitch Evans, de ploegmaat van Gajser. Evans was de enige die Tim dit jaar al kon kloppen over zes wedstrijden..... Outsider nummer één dus.

Clement Desalle: vorig jaar podium kandidaat tot zijn val in Rusland. Persoonlijk denk ik dat Desalle altijd nog goed is voor een top vijf. Misschien vier of drie, misschien voor GP-winst. Maar het valt niet te ontkennen dat Clément iets te kort komt/iets mee maakt, om titelkandidaat te zijn. Idem voor zijn kersverse teamgenoot Romain Febvre, let op, nieuw startnummer.  Febvre is snel, kan de duels met de favorieten, waar hij ook toe behoort aan. Maar vergeet niet dat Romain vorig seizoen twee keer aan de kant moest...…. en niet met een verstuikte pink. 

Jeremy Van Horebeek raakte met de hakken over de sloot aan een zitje voor 2019. Reed bij wijlen heel straf. Dit jaar heeft hij alles op orde bij Motoblouze die en passant Valentin Guillod nog weghaalde onder de ogen van Jacky Martens. Jeremy die wat rare ideeën over zijn eigen PR op na houdt tankte zelfvertrouwen in de Franse zandcrossen. Met die drive en de zekerheid van een solide team: hij kan/gaat ons aangenaam verrassen. Guillod is een sprong in het duister. Na zijn half sabbatjaar zal hij beseffen dat er een tandje bij moet als MXGP-rijder. Vriendelijk kijken volstaat niet.

Hij kan geen afscheid nemen van het hoogste niveau. Met de steun van zijn levenstrouwe sponsor doet Kevin Strijbos er nog een jaar bij. Een GP winnen zoals onverwachts in 2018, is wat hoog gegrepen. Maar een Strijbos die nog altijd top 10 kan rijden; dat is toch leuk voor zijn nog altijd trouwe aanhang. Doen dus!

De Belgische teams dan. De absolute nieuwkomer in de MXGP is Jacky Martens met zijn JM Honda Racing Team. Het was beklijvend hoe Jacky het najaar van 2020 beschreef. Zonder overigens geen enkel negatief woord over eender wie, bleek het oprichten van een nieuw team  een energievretend ding te zijn. Maar ze stonden vrijdag (zie elders MXWORLD.BE) te pronken. Met kopman Benoit Paturel, want Juliën Lieber bleek in  Lacapelle nog last te hebben van zijn pols. Paturel rekende af met het Epstein-Barr beestje en is topfit. Vergeet niet dat Paturel eerder Frankrijk mee aan de MXoN hielp. Artem Guryev is nog heel jong en kan zich laten meedrijven om een bak ervaring op te doen onder een goede s tructuur.

Standing Costruct KTM, pardon GasGas, voorstellen is een open deur in trappen. Glenn Coldenhoff was vorig jaar dé man van het naseizoen. Tekens in die richting zijn er nog niet geweest, in dit voorjaar. Maar stel dat Coldenhoff nu ook eens een goed voorseizoen gaat rijden? Als outsider zou dat een statement zijn op de GasGas, die overigens alleen van kleur en plastic zal verschillen van KTM. Want een nieuwe motor onder de kont krijgen, dat ziet de toch gemoedelijke Glenn niet zitten. Wat niet weg neemt dat GasGas wel zijn eigen koers gaat varen..... Straks, niet nu. En misschien ook verder doet met Ivo Monticelli. De Italiaan is snel, gaat ook iedere wedstrijd wat langer mee. Titel? Natuurlijk niet. Verrassende uitslag. Best mogelijk.

Brent Van doninck  hoopt aan enkele GP's te kunnen deelnemen. De Herentalsenaar won zondag zijn eerste MX1-wedstrijd in Lommel. Maar de plaatsjes in de GP's zijn schaars. Voor het eerst lijken alle startplaatsen benomen en zal Brent via wildcards zijn kans moeten wagen op de ASA Husqvarna.

Dan terug internationaal. Bijvoorbeeld met het Gebben-Van Venrooy team. Calvin Vlaanderen komt met adelbrieven. Thomas Covington is genezen verklaard en herbegint met nieuwe moed en mogelijkheden aan het MXGP-seizoen. en de hese Alessandro Lupino behoort tot onze favoriete smaakmakers.

Husqvarna wil stilaan prijzen winnen. Arminas Jasikonis liet zich opmerken, Pauls Jonass iets minder, maar het seizoen is lang. en beide knapen lieten sterke dinges zien vorig jaar. Helaas iets te weinig constant om echt mee voorin te staan.

En dan naar de vraagtekens...….

Vraagteken een: wat met Jorge Prado, de wereldkampioen MX2 die de overstap maakte, maar zich meteen in de lappenmand reed? Wel, ik zet die gewoon bij de topfavorieten. En ik denk dat hij  heel snel weer aan het starthekken staat, snelelr dan men vermoedt.

Vraagteken twee: wat met het Yamaha team? Gauthier Paulin is snel. Jeremy Seewer wordt ieder jaar sneller. Arnaud Tonus kan op bepaalde momenten het snelste van alle drie zijn. Maar is dat voldoende om  mee te doen voor de titel?  Feit is dat Louis Vosters nu alle steun van Yamaha (en Rinaldi) krijgt en in principe over het sterkste trio beschikt; Helaas, de titel is indivdueel.

Vraagteken drie: wat met Antonio Cairoli? In Mantova nog niet overtuigend, maar dat hoeft geen parameter te zijn. Ambitie en klasse heeft Antonio nog genoeg. Maar volstaat het om echt mee te gaan met de jonge leeuwen, waarbij zich in Italië ook Mitch Evans heeft aangesloten? En hoe zit het nu met zijn schouder?

Vraagteken vier: Shaun Simpson koos voor een eigen team. Hij weet dat de titel niet haalbaar is. Maar kan mijn favoriete rijder zich toch eens van zijn beste kant tonen, in een begenadigde dag op een begenadigd circuit?

Onze slotbedenking is voor Max anstie. Zot dat die voor Amerika koos. Al zal daar een reden voor zijn. Olijke Anstie bezorgde mij een sportief hoogtepunt vorig jaar in Lommel. Regelmatig was hij niet, maar wel een vechtjas pur sang. Jammer Max. Overigens voorspoedig hertstel en laat je zien in de nationals.

Ik denk dat het belangrijkste gezegd is. Zoals het er nu voor staat, zijn ook voor Matterley de wildcards van enig niveau. Laat ons hopen dat we - sorry voor het neerbuigend taalgebruik - geen rare,  lokale onder-de-voet-rijders meer te zien krijgen. We hebben niks tegen Chinezen, Turken of Indonesiërs, maar hun witte motorcrossmerel hebben we nog niet gezien, en dat zal ook wel een tijdje duren ook. Dat ze in die landen eerst maar eens een deftige lokale competitie uit bouwen, dan komt de rest vanzelf.