MX World

24/02/2020 11:48 - geplaatst door Stingray

Het is onbegrijpelijk dat een motorcrossland als België er bijna niet in slaagt om nadrukkelijk aanwezig te zijn in de MX2. Met Nathan Renkens, afgelopen zondag winnaar in Lommel,  en een hopelijk vol seizoen voor Cyril Genot, was het toch vooral Balenaar Jago Geerts die lang enige vaandeldrager was. We zijn niet echt helemaal op de hoogte van het wel en wee in de MX2-klasse. Maar er zijn toch een aantal zaken waar we ons op kunnen baseren. Het rare/leuke aan het verhaal is dat de MX2 ieder jaar gedraineerd wordt  door de verplichte overgangen naar de MXGP en door een enorm verse injectie. Vorig jaar was dat het geval met Tom Vialle. En ik ben er zeker van dat er weer aan aantal verrassingen uit de bus komen. Uit de EMX-rangen, of uit die van de rijders die vorig jaar om een of andere reden niet door braken. Ik vindt het een meesterzet van Youthstream om de Europese jeugdreeksen een forum te bieden in Loket, nadat ze overal  de selectie reden. Door zich de EMX-wedstrijden toe te eigenen is hij vanzelfsprekend verzekerd van het gegeven dat hij snel de talenten onzer zijn  organisaties krijgt. Je kan van de Italiaan beweren wat je wil, maar dom is hij niet!

Allé, cross dan, onder Thor.

We hebben een Yamaha fabrieksteam! Proficiat Hans en Marnicq, het is de beloning van volhardend blijven werken. Tegelijkertijd verhoogt het wel de druk op Jago Geerts en Ben Watson. Bronzen Jago ziet Prado naar de MXGP verdwijnen. Daarmee blijft enkel Thomas Kjear Olsen (Rockstar Energy Husqvarna Facgtory))  over van de top drie van 2019. Olsen die er nog niet helemaal klaar  voor 'lijkt'. Al het ging nog nergens om in het voorjaar. Is dat een garantie op de titel voor Jago? We hopen het zo hard voor Jago, Ben en Kemea. Maar nu prins Jorge over stapt naar de MXGP denken wij dat er veel zijn die zich geroepen voelen om die titel over te nemen.

Cyril Genot kan nu met een gerust gemoed het seizoen aan vangen. Hij zit onder dak en kan zich nu echt en helemaal focussen op het sportieve.

Nathan Renkens zet een stap  terug van de MXGP naar de MX2. Hij won in Lommel, best wel tegen een sterk deelnemersveld met onder meer Alberto Forato en Mattia Guadagnini. Maar volstaat dat om in de GP's te scoren?

Bij KTM is men overtuigd van de favorietenrol van Tom Vialle. Wij ook gezien de steile opgang van Vialle vorig seizoen. Met 5 uitvallers tegen 3 voor Geerts zat Tom vrij kort op de Balenaar in de eindstand. Zelf heeft KTM ook een goed oog in Rene Hofer.

Bij Rockster Energy Husqvarna boog men nederig door te zeggen dat Prado vorig jaar gewoon sneller was. Maar die is uit beeld nu. TK Olsen is geen aandacht trekker. Maar in zijn eerste seizoen werd hij wel derde, vorig jaar tweede. Wat is dan de logica? Juist ja. Jed Beaton, da's ook weer zoiets. Als hij reed, reed hij uitstekend. Maar te veel blessurelast fnuikte zijn seizoen in twee delen. Een fitte Beaton wint GP's!

Dan uit de losse pols. Roan van de Moosdijk beleefde een heerlijk seizoen. Hij kan die groene lijn doortrekken naar het WK. Maxime Renaux hield in Italië gelijke tred met Geerts en won uiteindelijk de MX2 klasse voor Mattia Guadagnini. Een waardemeter? Zeker wel. Nog uit het EMX250: Stephen Rubini. En een Mathys Boisramé. Als die zijn nulreeksen nu eens gewoon punten pakt.....

Alle gekheid op de stok, het zal een gevecht worden tussen de gevestigde waarden en de jonge leeuwen die er onbesuisd zullen in vliegen. Maar wij scharen ons achter de Belgen en we hopen dat de timide Jago Geerts zijn seizoen mag afsluiten met een oerkreet, die hij zelf nu nog niet voor mogelijk acht.

Go mannen!