MX World

09/09/2020 18:51 - geplaatst door Stingray

Ik zat de burgemeester van Vilvoorde te vervloeken toen ik na een lange omweg (file E19) tot op een paar honderd meter van mijn bestemming was genaderd. Maar ik raakte niet op mijn bestemming wegens geen doorkomen aan wegens werken en niks nul omleiding. geprikkeld werd ik nog bozer toen ook nog eens mijn GSM begon te toeteren dat het niet normaal was. Ik negeerde alle oproepen, raakte toch bij de studio en zag toen de binnen gelopen berichten: "Herlings zwaar gevallen......!"

Ik dacht, het zal toch niet waar zijn zeker, maar eenmaal online werd dat nieuws bevestigd. Herlings is blijkbaar gevallen in de eerste ronde van de training. De beelden die ik na afloop van de uitzending zag waren duidelijk. Jeffrey ging over de kop! Na onderzoek ter plaatse - hij bleef gevoel hebben overal - is Herlings per heli overgebracht naar een ziekenhuis. Een dramatisch begin van een MXGP. We wensen Herlings een volledig en spoedig herstel. Maar zijn val betekent dat het WK helemaal open ligt.

Tim Gasjer wint tweede reeks, credits Bavo.

Ook voor de Belgen begon de eerste manche slecht. Jeremy Van Horebeek knalde onder meer op Arminas Jasikonis, de man met de tweede kwalificatietijd. Cairoli en Gajser van wie we verwachten dat ze het WK nu konden open breken, waren niet mee voorin. Daar heerste Jorge Prado voor een heel sterke Mitchell Evans en Jeremy Seewer. De Zwitser, zondag een van de toppertjes, schoof over Evans, een ronde later gevolgd door Febvre. Zowat halfweg spurtte Seewer naar de leiding. Ondertussen waren ook den nummers twee en drie in de stand aan het bikkelen gegaan, maar er veranderde niks meer. Seewer won zijn eerste MXGP reeks ooit voor Prado en Fabvre, met Cairoli op vier en Gajser op vijf. Clement Desalle, een stuk beter rijdend dan zondag werd elfde, twee plaatsen voor Van Horebeek. Opvallend ook de mooie ereplaats voor Alessandro Lupino, voor het eerst echt in de top tien.

Het zag er naar uit dat Jeremy Seewer voor het eerst de hand zou uit steken naar een GP-verwinning in de MXGP. Het werd ook een eerste MXGP-zege, maar dan wel voor Jorge Prado. De kwikzilveren Spaanse lichtgewicht ging op zoek achter de centen van de Fox Holeshot en slaagde daarin. Hij werd in de rug gekeken door Gajser, die wel snapte dat dit zijn kans was, en Cairoli. Daarachter weer Evans, Desalle en Febvre. Gasjer greep zijn unieke kans en spurtte Prado voorbij. Iets waar Cairoli niet in slaagde, en zelfs gecounterd werd door Evans. Tijdelijk toch want drie ronden voor tijd hees Tony zich opnieuw over de Australiër naar de derde plaats. Ondertussen had Glenn Coldenhoff het duel tegen Gajser gewonnen. Desalle hield het weer wat langer uit en finishte als negende, weer twee plaatsen voor Van Horebeek. En Seewer dan? Jaja, Jeremy was niet zo goed gestart, maar schoof  ronde per ronde op tot hij ten val kwam. Hij hernam als zevende, en finishte als zevende. Daardoor kreeg Prado stalorders om voor de GP te gaan. Joeg zelfs even Gajser op en speelde dan op zekerhied. De eerste zege was voor de dodelijk vermoeide Prado voor Gajser met een troostprijs voor Seewer. In de WK-stand kon niemand - ook niet wiskundig - de leiding van Herlings over nemen. Maar Cairoli en Gasjer naderen wel tot op resp. 22 en 26 punten van Herlings. Er bestaat dus - alles hangt van Herlings' blessure af - dat we zondag in Faenza een nieuwe WK-leider krijgen. En dat is de keiharde wet van de sport, iets wat Herling al meerdere keren ervaren heeft. Maar laten we het beste hopen voor Jeffrey.