MX World

08/06/2021 16:54 - geplaatst door Stingray

Nu het FIM Motocross Wereldkampioenschap 2021 dit weekend in Rusland van start gaat, vertelt Rasmus Jorgensen, teammanager van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing MX2 over het komende lange seizoen, de voorbereidingen van het team en zijn verwachtingen voor elk van de rijders.

Verder lezen onder Thor.

Rasmus, de eerste ronde van het nieuwe seizoen is nog maar een paar dagen verwijderd. Het is lang geleden sinds de laatste GP van 2020, hoe heeft het team de voorbereiding voor 2021 aangepast?

Rasmus: “Het grootste zorg voor ons was de onzekerheid over wanneer de eerste ronde zou zijn. Om te weten wanneer we de intensiteit moesten verhogen. De renners hebben steeds veel gereden, een normaal schema eigenlijk. Maar dat was meer voor onderhoud in plaats van enige andere gerichte training, gewoon om los te blijven op de fiets en hun conditie op peil te houden. Toen de huidige kalender werd aangekondigd, hebben we ons daarop aangepast en nu zijn we klaar om te gaan racen in de eerste ronde."

Het team beleefde een sterk einde van vorig seizoen met overwinningen en tal van podiumresultaten. Heeft dat succes de motivatie van het team hoog gehouden tijdens het lange laagseizoen?

“De motivatie binnen het team is altijd hoog. Die resultaten hebben het team destijds zeker een boost gegeven, want het harde werken had zijn vruchten afgeworpen. Maar het racen stopt nooit en we kijken altijd uit naar de volgende race. Als we de resultaten niet hadden, die we voor  ogen hadden was de sfeer in het team nog steeds erg goed. Dat is tot op de dag van vandaag hetzelfde. Vorig jaar was mijn eerste als teammanager en waarschijnlijk het moeilijkste voor iedereen om mee te beginnen vanwege de pandemie. Maar ikzelf en het team hebben ons aangepast en over het algemeen hadden we een positief seizoen met veel geweldige resultaten. ”

Je zei dat vorig jaar je eerste als MX2-teammanager was, wat was het belangrijkste dat je hebt geleerd?

“Ik denk dat het belangrijkste was om niet te veel hooi op je vork te nemen. Ik heb altijd alles in de hand gehad en wil dat alles superperfect is. Dat is niet altijd mogelijk als je bijvoorbeeld een modderrace hebt. Ik ben graag bezig, maar ik heb geleerd om het werk meer over het team te spreiden. Dit werkt heel goed voordat het seizoen begint. ”

Dit seizoen lijkt op een traditionele kalender voor MXGP. Is dit iets dat je toejuicht, of vond je het leuk om meerdere races op individuele circuits te hebben?

“Het is moeilijk om te zeggen. In Mantova scoorden Thomas en Jed bijvoorbeeld in de eerste ronde met 1-2 in het algemeen klassement. Dat bracht de bal met het vertrouwen aan het rollen en dat droeg hen door de volgende twee GP's en meer geweldige resultaten volgden. Maar aan de andere kant, bij de eerste in Lommel kwamen ze er niet helemaal uit en dat zette de toon voor de resterende twee ronden daar. Hun resultaten waren goed, maar het was een zware week. Daarna herstelden ze zich allebei in Trentino en kwamen de resultaten terug. Maar over het algemeen heeft Infront vorig jaar geweldig werk geleverd door een raceseizoen af ​​te leveren en we zijn verheugd om in 2021 weer over de hele wereld te racen."

Voor 2021 heb je één rijder die het einde van zijn MX2-carrière nadert vanwege de leeftijdsregel, en één die zijn eerste seizoen in het MX2-WK in gaat. Het moet een uitdagende dynamiek voor je zijn?

“Ja, het zijn totaal andere situaties met hen. Vorig jaar heeft Jed zijn doelen bereikt. Hij deed precies wat hij wilde bereiken door een blessurevrij jaar te hebben, op het podium te komen en de serie in de top vijf af te sluiten. Hij vinkte alle vakjes aan. Aangezien 2021 zijn laatste seizoen in MX2 is, heeft hij wat meer druk om het goed te doen en om een plaats in een MXGP-team veilig te stellen. Hij is er toe in staat en verdient het. Kay was sterk in de EMX250, maar MX2 zal een grote stap voor hem zijn. Hij moet gewoon niet te veel nadenken en gewoon rijden alsof hij weet dat hij kan rijden. Wij geloven 100% in hem. Omdat het zijn eerste jaar is, hebben we geen hoge verwachtingen van hem om te presteren, wat het tegenovergestelde is van Jed. ”

Afgaand op wat uw renners op sociale media delen, hebben ze duidelijk een sterke band omdat ze vaak samen trainen, fietsen en oefenen. Dat zorgt toch voor een hele goede sfeer binnen het hele team?

“Wat je ziet is precies hoe het bij hen is. Niets ervan is in scène gezet, het zijn allemaal goede vrienden. Ze steunen elkaar allemaal en willen het beste voor elkaar. Ze pushen elkaar in de training en houden de sfeer er in. Ik heb het geluk dat ik drie renners heb die het zo goed met elkaar kunnen vinden.”

Wat is er nodig om Jed in 2021 de MX2-titel te laten winnen? Hij heeft de motor, de snelheid, het talent en het team achter zich. Heb jij tijdens het voorseizoen het laatste puzzelstukje gevonden dat hem naar de top zal brengen?

"Er zijn een paar dingen geweest, maar niets belangrijks. We concentreerden ons op een aantal specifieke dingen aan zijn fysieke kant. Husqvarna werkte ook aan enkele wijzigingen aan de motor. Zoals we vorig jaar zagen, is er veel talent in MX2 en zijn starts zo belangrijk. Toen Jed in de top vijf startte, kon hij op het podium komen of winnen, dus hij heeft de snelheid. Hij moet gewoon vooraan starten en met die jongens kunnen racen. Er zijn veel kleine veranderingen geweest waarvan we denken dat ze Jed als racer zullen verbeteren en hij is blij met de richting die we zijn ingeslagen, dus het ziet er goed uit voor een nog beter seizoen dan vorig jaar voor hem. ”

Wat verwacht je dit jaar van Kay? Zal het een jaar voor hem zijn om zijn draai te vinden en te zien wat werkt en wat niet, of ben je van plan zijn pure snelheid te benutten om consistente resultaten te garanderen?

“Ten eerste is het belangrijk dat hij zich alleen op zichzelf focust. Daarna moet hij het seizoen race voor race afwerken, inclusief de kwalificatiesessies. Als het het in een manche niet goed gaat, moet hij zich concentreren op de volgende race. Het wordt zeker een leerjaar voor hem zoals het is voor elke rookie in de MX2-klasse. Hij is fysiek klaar, maar het is de mentale kant die je alleen kunt beheersen door te concurreren. Zodra hij een reeks solide resultaten bij elkaar rijdt, zal hij het momentum aan zijn zijde hebben en dat is wanneer zijn resultaten zullen verbeteren, evenals zijn consistentie. ”

Wat zou, wanneer het seizoen eindigt, een succesvol jaar voor het team bepalen?

“Ik denk dat beide renners in de top vijf van het seizoen kunnen finishen. Natuurlijk willen we winnen, iedereen wil winnen, maar we moeten realistisch zijn. Maar we hebben de fiets en we hebben getalenteerde rijders die geweldige dingen kunnen bereiken. Voor Jed is de top drie algemeen in het kampioenschap gemakkelijk haalbaar na zijn succes vorig jaar en ik denk dat Kay ergens tussen de vijfde en 10e plaats kan eindigen als hij consistent blijkt te zijn. Voor zowel Kay als Maxime is 2021 een leerjaar en er valt zoveel te leren in racen. Ze hebben allebei genoeg tijd aan hun zijde en zullen dit seizoen gebruiken als een bouwjaar voor 2022. Nu we het seizoen ingaan, hebben we drie renners die allemaal gezond en gelukkig zijn en klaar om te gaan racen. Het is een lang seizoen en ik geloof sterk in hen allemaal. Het huiswerk is gedaan en ik weet dat ze in elke manche hun best zullen doen. Een nieuw seizoen is altijd spannend en ik kan niet wachten om te zien wat ze dit jaar kunnen doen."