MX World

09/08/2021 10:35 - geplaatst door Stingray

Ook op maandag een uitgebreid verslag van de MX2, by Infront.

Toen het hekken viel voor de eerste MX2-race van de dag, was het Mattia Guadagnini van Red Bull KTM Factory Racing die de Fox Holeshot veiligstelde voor Jed Beaton van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing en Jago Geerts van Monster Energy Yamaha Factory Racing. Rene Hofer van Red Bull KTM Factory Racing nam een ​​goede start als vierde voor Renaux.

Isak Gifting en Simon Längenfelder van Diga Procross GasGas Factory Racing en Simon Längenfelder hadden allebei een ongelukkige start van de race, waarbij zebeide het starthek aantikten. Rockstar Energy Husqvarna Factory-rijder Kay De Wolf en Ruben Fernandez van Honda 114 Motorsports hadden ook moeite met de start omdat het paar rond de top 20 stond.

Guadagnini leidde voor Beaton, Geerts en Renaux, maar Renaux wilde geen tijd verspillen, want hij ging snel om Geerts heen voor de derde plaats, voordat hij het achterwiel van Beaton pakte om ook die positie over te nemen. Renaux zette vervolgens de snelste ronde van de race neer, aangezien hij binnen 3.088 seconden van Guadagnini kwam met meer dan 20 minuten op de klok. Vanaf dat moment luidde de Yamaha-rijder een lange aanval in, waarbij hij die ronde voor ronde tijd terug nam op de leider.  De strijd tussen het paar was intens, maar in de vijfde ronde zagen we dat Renaux erin slaagde om langs Guadagnini heen te komen. Hij breidde het gat snel uit tot iets meer dan 3 seconden. Renaux leidde dus voor Guadagnini, Geerts, Beaton en Mikkel Haarup van F&H Kawasaki Racing, die een zeer sterke race reed. 

De Wolf herstelde goed toen hij Hofer achtervolgde voor de achtste plaats, terwijl Haarup onder druk begon te komen van Thibault Benistant van Monster Energy Yamaha Factory Racing en Tom Vialle van Red Bull KTM Factory Racing. Beide rijders wisten de Deen vervolgens te passeren. 

Met nog twee ronden te gaan zette Renaux zijn voorsprong verder met Guadagnini als tweede, terwijl Geerts onder druk kwam te staan ​​van Beaton voor de derde plaats. Uiteindelijk was het Renaux die de race won, met Guadagnini op 5.989 seconden achterstand, terwijl Geerts de derde plaats vasthield.

De tweede race zag Guadagnini de start opnieuw perfect timen. Haarup startte de race als tweede, net voor Renaux die een snelle pass maakte op de Deen om zichzelf in de perfecte positie achter Guadagnini te krijgen. Fernandez had een veel betere start in de tweede race, want hij reed als vijfde achter Geerts, die in de openingsronde ook snel langs Haarup kon. Beaton viel in de openingsronde en zakte naar 18. Het werd niet gemakkel voor de Aussie,. Hij vocht zich terug naar de 12e plaats en crashte opnieuw om uiteindelijk de race op P13 te eindigen.

Net als in de eerste race wilde Renaux geen tijd verspillen toen hij Guadagnini achtervolgde en net als in race één passeerde de Fransman de Italiaan in ronde vijf! 

Er was een mooie drievoudige strijd tussen Haarup, Hofer en Vialle om de vijfde plaats. Haarup zakte vervolgens twee posities toen Hofer en zijn F&H Kawasaki Racing-teamgenoot Mathys Boisrame beiden om hem heen kwamen. Hij eindigde de race uiteindelijk als negende terwijl Boisrame een fout maakte en zakte naar de 15e.

Terwijl Renaux aan de leiding bleef, zag Vialle er snel uit toen hij Fernandez inhaalde en passeerde om naar de vierde plaats te schuiven. In de slotfase van de race leek het erop dat Guadagnini zou proberen om terug bij Renaux te komen, maar kwam onbewust onder vuur te liggen van een hard jagende Geerts die in de laatste ronden een versnelling hoger schakelde. Geerts zette vervolgens zijn snelste ronde van de race toen hij Guadagnini naderde en met nog maar een handvol ronden te gaan, slaagde de Belg er in om de tweede plaats af te snoepen van de Italiaan. Om vervolgens vergeefs op zoek te gaan naar zin ploegmaat-leider. Uiteindelijk was het Renaux die de race won en zijn eerste 1-1 resultaat vierde, met Geerts als tweede en Guadagnini als derde. Met twee overwinningen won Maxime Renaux de MXGP van Letland, terwijl Jago Geerts op de tweede plek van het podium stond en Mattia Guadagnini als derde, een flinke step-up na een zware GP in Lommel. Renaux breidt zijn voorsprong in het kampioenschap nu uit tot 34 punten boven Guadagnini, terwijl Geerts derde staat, slechts twee punten achter.

Maxime Renaux: “Ja, eigenlijk heb ik een speciale motivatie voor deze race. Ik wilde voor de pauze echt een paar goede punten in het kampioenschap pakken. Ik had niet de beste start in beide races maar ik draaide goed. Ik slaagde er ook in om snel voorin bij de leider te komen. Mattia nam twee hele goede starts. Ik reed gewoon mijn tempo en vond ruimte om hem in beide races te passeren. Om vervolgens een kloof te slaaqn en zo niet onder druk te komen. Het was echt een perfecte dag. De eerste keer dat ik beide races heb gewonnen. Ik ben er erg blij mee en zo blij met hoe de dag is verlopen. Het plan is nu zeker om wat rust te nemen. Ook al gaat het me niet echt lukken. Daarna weer aan het werk en proberen verder te bouwen voor de tweede seizoenshelft. Ik wil het echt stap voor stap maken. Ik denk dat ik op de goede weg ban en wil niets in de weg laten komen. Dus ja, focus houden en doorgaan”.

Jago Geerts: “De eerste race was oké. Het kon beter. Een goed begin eigenlijk. Ik was na een paar ronden derde. Maar ja, ik had niet het beste tempo en ik kon Mattia niet inhalen. In de tweede race voelde ik me veel beter en op het einde probeerde ik voor de leiding te gaan, maar Maxime reed ook erg goed. Dus ik eindigde als tweede en daar ben ik blij mee, tweede overall is ook goed. Ik denk niet aan het kampioenschap, maar daar ben ik blij mee en ik zal in de pauze gewoon blijven bouwen en klaar zijn voor de rest van het seizoen.”

Mattia Guadagnini: “Ik ben best tevreden met vandaag. Het zou iets beter kunnen, maar het is nog steeds beter dan vorige week. Twee sterke races met twee holeshots, daarna waren de twee races vrij gelijkaardig, Maxime passeerde me. De eerste race leidde ik iets meer, daarna probeerde ik het gat in de laatste twee ronden te dichten. Maar hij deed het ook goed, dus ik pakte de tweede plaats. Tweede race, ongeveer hetzelfde. Ik nam de holeshot en 10 minuten later passeerde hij me. Ik probeerde dichtbij te blijven om hem misschien te passeren, maar toen kwam Jago ook van achteren en hij was een beetje sterker. Dus hij passeerde me, toen nam ik genoegen met de derde plaats. Ik ben best tevreden met de dag. Ik had deze resultaten niet verwacht in mijn eerste jaar, maar het gaat best goed. Ik ben dan ook blij met de start van dit seizoen. Ik had een paar slechte races, zoals in Lommel en verloor veel punten voor het kampioenschap, maar het is nog maar het begin. Het kampioenschap duurt nog lang, dus ik zal proberen mijn best te doen, dan zullen we zien.”