MX World

08/05/2022 15:06 - geplaatst door Stingray

Dat was de verontrustende titel van een artikel in Het Belang Van Limburg, van de hand van Jürgen Schrooten. Jürgen is nog de enige fulltime journalist die van zijn krant nog voluit de motorcross mag coveren. Over het media landschap kunnen we U nog wel wat meer vertellen, maar dat is naast de kwestie.  DE kwestie is dat Johan Boonen, ook organisator van de GP van  Limburg - in zijn functie als bondscoach - in slechte papieren zit. Sinds zijn aantreden is hij zelf goeddeels verantwoordelijk voor het bijeen brengen van het budget om drie rijders + crew naar de meest prestigieuze cross van het seizoen te brengen. Het is de vraag of hij dat budget bij mekaar krijgt om een team naar Red Bud te sturen op 25 september? Het is natuurlijk in de VS, en de huidige omstandigheden stuwen de kosten de hoogte in. Lees het artikel rond Johan en de MXoN in Het belang Van Limburg onder Thor.

Artikel Belang Van Limbmurg: België niet naar Motorcross der Naties?

Gaat de Motorcross der Naties, op 25 september in Red Bud, door zonder België? Die kans is reëel. De verplaatsing naar Amerika kost handenvol geld en daar wringt het schoentje.

Stel je even voor: Roberto Martinez, die zelf sponsors moet ronselen om zijn Rode Duivels eind dit jaar op het WK in Qatar te krijgen. Ridicuul, hoor ik u al denken. Terecht. In het voetbal toch. In de motorcross daarentegen...

Johan Boonen, sinds 2018 bondscoach, moet zelf het financiële plaatje rond krijgen om zijn troepen in september in Amerika te krijgen. En dat blijkt niet zo evident. “In 2018 was de Naties ook in Red Bud. Toen zijn we er met een budget van 45.000 euro geraakt”, vertelt de Lommelaar. “Helaas hebben we nu - amper vier jaar later - 80.000 euro nodig. De prijzen zijn enorm de hoogte ingeschoten. Huurauto’s: plus 25 procent. Hotelkamer: idem. Vluchten: ook een pak duurder. De motoren en het materiaal overvliegen: zo’n 30.000 euro, patat.”

Gezocht: 40.000 euro

De Red Knights kunnen al jaren rekenen om enkele vaste sponsors en ook de Belgische Motorrijdersbond doet een mooie duit in het zakje, maar dat volstaat niet meer. “We komen toch een kleine 40.000 euro tekort”, zucht Boonen, die dus dringend op zoek is naar vers kapitaal. “Dat blijkt niet simpel na de pandemie en de inflatie. Maar als we het gat niet kunnen dicht fietsen, moeten we passen voor de Naties. Zo simpel is het. Heel pijnlijk. Een schande zelfs. Ik kan en wil het me op dit moment nog niet voorstellen (schudt het hoofd).”

De Motorcross der Naties zonder België is als een café zonder bier. Ons land is met 15 overwinningen één van de heersers in het WK voor landenteams. Alleen Amerika (22) en Groot-Brittannië (16) doen beter. “Nu moeten passen, zou heel erg zijn voor de jonge generatie. We zijn net een sterk team aan het bouwen voor de komende jaren: Jago Geerts is al wereldtop, Liam Everts is ook goed op weg, de broertjes Coenen hebben enorm veel potentieel en op iets langere termijn zit er een heel goede lichting - die nu in de 85cc zit - aan te komen.”

Boycot

Sinds het ontstaan van de Naties in 1947 was België er één keer eerder niet bij: in 1968 in Kichinev, in de Sovjet-Unie. Het evenement werd toen door een aantal landen - waaronder ook Groot-Brittannië en Nederland - geboycot omwille van de inval van de USSR in Tsjechoslovakije.

Tot zover het artikel in Het Belang Van Limburg.

Kanttekeningen: 

In het WK voetbal wordt - u leest het goed - 791.000.000 dollar uitbetaald aan de deelnemende teams. Weliswaar van voorbereiding tot de finale. De winnaar van een Grand Slam toernooi mag zijn bankrekening aandikken met 3.000.000 $. Het WK wielrennen kostte in België aan de diverse overheden maar liefst 16.000.000 euro. Bijeengebracht door Vlaanderen en de steden betrokken bij de organisatie, maar dus eigenlijk betaald door U. Terloops, Julien Alaphilippe verdiende amper 8.000 euro. 

In de motorcross is geen prijzengeld, naast wat kleine emolumenten van sponsoren zoals de Fox Holeshot award. In de motorcross bepaalt de promotor - nu Infront - zijn prijs, en de organisator moet dat budget ook rond zien te krijgen. Wat er over schiet is winst voor de organisator. En de rijders? Retorische vraag.

Oh ja, het goedkoopste ticket voor de MXoN in Red Bud is 105 dollar in voorverkoop voor één dag. In Vlaanderen? 2 dagen JMS en VLM voor 15euro....... Maar kom. Laat ons hopend at Johan enkele goede contacten heeft en alsnog de zaak rond krijgt.