MX World

10/05/2022 08:30 - geplaatst door Stingray

Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijder Jago Geerts was magnifiek in Maggiora. De Balenaar pakte op Italiaanse bodem zijn 13de GP-overwinning en telt in het WK nu zes punten meer dan Tom Vialle. Thibault Benistant kende een moeizame dag en eindigde elfde.

Lees verder onder Thor.



Na eerdere wedstrijden in Mantova en Pietramurata, hield het FIM Wereldkampioenschap al voor de derde keer dit jaar halt in Italië. Ditmaal in het heuvelachtige en prestigieuze Maggiora Park. Hoewel er regen voorspeld was, bleef het zaterdag droog in het noorden van Italië. Jago Geerts en Thibault Benistant voelden zich goed in hun vel op de droge en snelle baan en kwalificeerden zich respectievelijk als tweede en vierde, wat hen allebei een goede startpositie voor de reeksen op zondag opleverden.

De omloop lag er zondag echter helemaal anders bij na een nachtje regen: van vlak en snel op zaterdag naar technisch en ‘eenlijnig’ op zondag. Met alle gevolgen van dien. Er gebeurde dan ook van alles in de start van de eerste race. Guadagnini en Vialle gingen in de lastige tweede en derde bochtencombinatie tegen de rond. Geerts kan het duo maar net ontwijken, Benistant helaas niet. Geerts nam de leiding vanaf de derde bocht en stormde daarna autoritair naar zijn zevende reekszege van het seizoen. De onfortuinlijke Benistant - die vorig jaar nog een reeks won in Maggiora - worstelde om zich te herpakken en kwam niet verder dan een 15de plaats.

13de GP-zege

Nog wat extra regen vlak voor de tweede reeks maakte het parcours nog extra verraderlijk. Geerts stuurde zijn YZ250FM naar een vijfde plek in de eerste bocht, terwijl teammaat Benistant als 13de doorkwam. De Balenaar had in de beginfase moeite om zijn normale ritme en ook de goede lijnen te vinden. Desondanks slaagde hij er vrij snel in om naar de tweede plek op te rukken. Al keek hij toen wel al aan tegen een kloof van zes seconden op leider Vialle. Halfweg de reeks vond Geerts eindelijk zijn draai. Hij ging meteen achter de Fransman aan. Met nog maar twee ronden te gaan hijgde hij in de nek van Vialle. Jago wilde zijn rivaal in de laatste ronde nog te grazen nemen, maar kon geen plekje vinden om die ene beslissende aanval te lanceren. Hoe dan ook, Geerts won de Grote Prijs - de dertiende in zijn carrière - en telt in het WK nu zes punten meer dan Vialle. Teammaat Benistant slaagde er nog in om wat plaatsjes op te schuiven en finishte als achtste.

Jago Geerts: "Twee degelijke starts, twee goede reeksen en een mooi eindresultaat. Ik slaagde er in beide reeksen in om niet in de problemen te geraken. Iets wat niet zo makkelijk is op deze verraderlijke en technische baan. Mijn eerste reeks was haast perfect: een goede start, snel naar de leiding, kloofje slaan en controleren. De tweede reeks was een pak moeilijker. Vooral in de beginfase. Ik had moeite om het juiste ritme te vinden. Eens gevonden, ben ik nog op Vialle beginnen jagen. Ik kwam dicht, heel dicht. Maar op het einde was er maar één goede lijn en mijn eindjump kwam net te laat. Maar zoals ik zal zei: ik ben heel blij met mijn 1-2 van vandaag. Ik kijk al uit naar het volgende weekend, in het diepe zand van Riola Sardo. Een circuit dat me nog beter moet liggen."

Thibault Benistant: "Het is niet gemakkelijk om dit resultaat te accepteren. Elfde is niet wat ik voor ogen had, zeker niet na enkele goede wedstrijden de voorbije weken. Mijn weekend was nochtans goed begonnen met een vierde plaats in de kwalificatierace op zaterdag. Daarna kregen we wel regen, maar normaal zouden die lastige omstandigheden me nog beter moeten liggen. Niet zo deze keer. In de eerste reeks had ik ook nog pech, toen ik twee rijders die vlak voor me crashten niet meer kon ontwijken. Ik had moeite om me te herpakken en kon zelfs mijn niveau van op training niet evenaren. Hetzelfde verhaal in de tweede reeks. Ik moet deze wedstrijd zo snel mogelijk vergeten en ik moet vooral hard blijven werken zodat ik binnenkort weer voor het podium kan meestrijden."