MX World

06/06/2022 09:22 - geplaatst door Stingray

De Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders kregen tegenslagen te verwerken in GP9 in Ernée. Maar zowel Geerts als Benistant toonden heel wat veerkracht en stuurden hun YZ250FM nog naar het podium. Jago eindigde tweede, Thibault - die race 2 won - derde. 
Een wolkbreuk boven Ernée veranderde Circuit Raymond Demy zaterdagnamiddag in een grote modderpoel, met alle gevolgen van dien. Benistant slaagde erin om uit de problemen te blijven en finishte derde in de kwalificatierace. Geerts daarentegen kende minder geluk. Hij werd in de eerste bocht onderuitgehaald door een andere rijder, greep meteen naar zijn linkerschouder en trok rechtstreeks naar het medisch centrum. De opluchting was groot toen bleek dat er niks gebroken of gebarsten was. De rest van de avond spendeerde de Balenaar vooral bij de fysiotherapeut van Yamaha.
Verder lezen onder Thor.

Inhaalrace

"Onze fysio heeft een geweldige job geleverd. Ik heb nog wel wat pijn, maar kan zeker rijden", stelde Geerts vlak voor de start van de eerste reeks iedereen gerust. De Kempenaar, die helemaal aan de buitenkant moest starten, stuurde zijn YZ250FM naar de zevende plaats in de eerste bocht. Halfweg de openingsronde reed Jago al in vierde positie. En Benistant? Die stond nog stil achter het starthek. De tiener kreeg zijn motor pas 15 seconden later gestart en moest dus gaan achtervolgen.
Vooraan sloeg Geerts twee vliegen in één klap toen hij Horgmo en Längenfelder in één bocht te kijken zette. Jago reed snel het gat op leider Vialle dicht, maar maakte vervolgens een schuivertje waardoor hij opnieuw moest beginnen jagen. Geerts kwam in de voorlaatste ronde weer heel kort, maar strandde uiteindelijk op één seconde van Vialle.
Benistant was intussen aan straffe inhaalrace bezig. In amper vijf rondjes was hij van plek 26 naar 10 opgeschoven. In de slotfase wipte hij - tot groot jolijt van het thuispubliek - nog over Adamo en Gifting naar P8.

Yamaha-duel

Na zijn desastreuze start in de eerste reeks, was Benistant erop gebrand om iets recht te zetten in reeks 2. En dat deed hij ook. De voormalige Europese kampioen dook vlak achter Vialle in de eerste bocht en nam zijn landgenoot ietsje verder te grazen op de waves.
Geerts had geen al te beste start, maar maakte veel goed in de eerste bochten om snel naar plek drie op te schuiven. Jago had de smaak nu te pakken en stormde ook voorbij Vialle naar de tweede plaats. Het Monster Energy Yamaha Factory duo reed vervolgens van hun Franse rivaal weg en maakte er een tweestrijd van. Jago stond klaar om toe te slaan, maar Benistant weigerde - zeker voor eigen volk - om die koppositie zomaar af te geven. Thibault pakte de reekswinst, die hem ook een derde plaats in de eindstand opleverde. Jago, tweede in de eindstand, kijkt in de WK-stand nu tegen een achterstand van 11 punten aan op Vialle.

Jago Geerts: "Ik ben best wel tevreden met mijn tweede plaats vandaag. Om eerlijk te zijn: dat had ik niet meer verwacht na die tegenslag op zaterdag. Mijn race zat er toen na honderd meter al op. Mijn start was best oké, maar plots gingen er enkele rijders onderuit en sleurden me mee in het slijk. Ik kwakte met mijn schouder keihard op een motor. Heel pijnlijk. Ik vreesde voor een sleutelbeen- of schouderbreuk. Gelukkig bleek op de foto’s dat er niks gebroken of gebarsten is. Een grote opluchting. Daarna heeft de fysio van Yamaha me klaargestoomd voor de reeksen op zondag. Mijn startpositie was niet geweldig, maar toch kwam ik er twee keer goed uit. De snelheid was prima en ik heb toch twee keer kunnen meestrijden voor de winst. Niet slecht na wat zaterdag gebeurd is."

Thibault Benistant: "Een reekszege en op het podium in mijn thuis-GP, dat is heel mooi. Er was ontzettend veel volk. Het was echt zot, wanneer ik van de berg naar beneden kwam en al die mensen voor me zag. Allemaal aan het schreeuwen, aan het aanmoedigen. Een extra motivatie. Ze hebben me in de eerste reeks echt geholpen tijdens die inhaalrace. Echt klote, dat ik mijn motor niet meteen aan de praat kreeg in de start. Ik ben 15 seconden later gestart. Dat was mentaal zwaar, maar ik heb alles gegeven om nog tot de achtste plaats terug te keren. Gelukkig had ik een heel goede start in de tweede reeks. Ik ging snel voorbij Vialle op de waves. Toen wist ik: deze reeks is van mij. Al bleef Jago wel tot het einde pushen. Maar ik bleef kalm en slim. Mijn volgende doel is om zo snel mogelijk een GP te winnen."