MX World

20/07/2022 09:03 - geplaatst door Stingray

Mocht er nog ergens anders een wedstrijd zijn, ze zal op MXWORLD.BE vermeld worden. Maar het absolute zwaartepunt van dit weekeinde ligt toch op de Heeserbergen in Lommel. Het moet/kan/zal een absolute topper worden! Het zal mooi zomerweer worden beloven de weermannen/vrouwen. De wereldtop zal er zijn, en in de MX2 is die Belgisch/Vlaams/bijna Limburgs.

Om te beginnen twee belangrijke zaken aangereikt door organisator Johan Boonen. In tegensteling tot de vorige edities zal er nu andersom gereden worden. Bovendien schijnt er nogal wat verwarring over de COVID testen. Johan  deelt mee dat er voor de toeschouwers GEEN beperkingen zijn.

Timing en deelnemers: DEZE link.

Website organisatie: DEZE link.

Alles over de MXGP Of Flanders onder Thor.

Vooral in de MX2 trekt Lommel de aandacht. In Loket veroverde Jago Geerts opnieuw de Red Plate.  De titelstrijd is ongemeen hevig want het verschil bedraagt met zeker nog 5 GP te gaan (Oman lijkt volgens sommige media twijfelachtig) slechts 8 punten. Aan de agressieve rijstijl van Tom Vialle te zien, gaat die alles op alles zetten in het hol van de leeuw. Letterlijk, want kwasi geen enkele van de MX2-rijders woont voor zover ik weet dichter bij de Marie Curiestraat in Lommel. Tenzij Liam Everts, maar daar komen we op terug. Je zou Jago het zandvoordeel kunnen toebedelen. Maar in de top van de MX is dat voordeel nog nauwelijks een voordeel te noemen. Natuurlijk er zijn er die extra-goed zand kunnen rijden. Maar wie wereldkampioen wil worden heeft zich al lang de speciale zandtechniek eigen gemaakt. Zeker in Lommel, waar alle GP-rijders vaak oefenen. Meteen zijn alle MX2-favorieten voor de zege genoemd? Of vergeet ik Thibault Benistant? Of vergeet ik - iets minder - Simon Langenfelder, die toch meer op de harde baan gericht is? Dan eerder aandacht voor de Noor Kevin Horgmo en de Deen Mikkel Haarup. En toch maak ik mij sterk dat twee andere 'locals' voor het podium gaan. Kay de Wolf won vorig jaar een reeks. Het Nestaan Husqvarna Factory team is compleet met Maxime Grau (EMC250?) en de heroptredende Roan van de Moosdijk. En Liam Everts steekt in een bloedvorm, zoals we hem zondag zagen achtervolgen in Loket. Ik zeg: in bloedvorm. Welke laaglanders doenook mee: Romano Aspers, Kjell Verbruggen en Pako De Stercq.

Op naar de MXGP. In Loket kregen we zondag een machtsgreep van het Yamaha Factory team van Louis Vosters. Twee man - Jeremy Seewer en Maxime Renaux - op het podium en eentje - Glenn Coldenhoff - er net langs. De mannen spelen een thuismatch wegens workshop net over de grens. Natuurlijk, allemaal wel onder het goedkeurende oog van Tim Gajser die 100.000 (correctie, 125) punten voorsprong telt. Ik schrijf goedkeurend, maar ik denk het niet dat dit met volle goesting is. We zagen Gasjers zondag toch echt wel zijn stinkende best doen om die blauwe Yamaha's te verslaan. Aan de andere kant, met tweede en derde plaatsen blijft zijn giga-voorsprong intact. En, zijn ploegmaat Mitch Evans komt er stilaan door en kan hand- en spandiensten verlenen. Jorge Prado lijkt me in een klein dipje te zitten. Vergeet niet dat Jorge in Lommel elke korrel zand kent, omdat hij er grootste gedeelte van zijn crossersbestaan in Lommel verbleef. En in de starts is hij er nog altijd bij. Nog zo'n uitschieter is Rubén Fernandèz, zijn landgenoot. We weten niet of die na zijn val in Loket hersteld geraakt. Thuisvoordeel, een zegen of onnodige druk? Kan alle kanten op voro het Husqvarna Factory Team van Standing Construct. De mannen van Tim Mathys keren met gemengde gevoelens weer uit Tsjechië. Pauls Jonass raakte niks, Brian Bogers reed dik in de top tien. En die twee zijn allebei bekwaam om zondag echt met de grote jongens mee te doen, voor veel knikkers. Nog meer thuisvoordeel. Na een zware seizoenstart komen de Honda mannen van Jacky Martens eindelijk een beetje onder de mensen. Ze passeren zondag op een tiental meter van hun workshop. Henri Jacobi en Ivo Monticelli moeten zichzelf overtreffen. Tot slot de Belgen. We hebben (maandag morgen) nog geen deelnemerslist. Jeremy Van Horebeek rijdt een puik seizoen op de Bèta, maar startte zondag niet in de slotreeks wegens ziek Brent Van doninck deed dat wel en sluit steeds dichter aan bij de top tien. Extra rijders voor Lommel: Cyril Genot, Sven van der Mierden en Toine Van Essen.

Ook de EMX125 en de EMX 250 komen in actie. In de eerste groep geen noemenswaardige - tot nog toe - Belgische inbreng. Met nog drie wedstrijden te gaan leidt Cas Valk met 27 punten voorsprong op Alexis Fueri. En die zal boven zichzelf moeten uitstijgen om de Resisulis broertjes - Karlis en Janis -voor te blijven.  War ik eerder vertelde dat de toppes allemaal in zand kunnen rijden is dat niet zo evident voor de jonge 125-cc rijders.  Ivano Van Erp kan mooie dingen laten zien en we kijken ook uit naar de dubbele EMX85 kampioen Vitezlav Marek. Ook Douwe Van Mechgelen debuteert zaterdag in de EMX125 klasse. Verder treffen we op de entry list Troy Verburghn Hugo Buchelot, Tias Callens, Jarno Goossens, Emile De Baere enMaeron Peeters.87 rijders hebben zich aangemeld voor de kwalificaties.

Rick Elzinga telt in de EMX250 exact 20 punten voorsprong op Cornelius Toendel. Daarachter sluiten Andrea Bonacorsi, Camden McLellan en Lucas Coenen dicht bij mekaar aan. Wie ook kan verrassen is Hakon Osterhagen die zondag in Loket EMX2-t kampioen werd. Coenen probeerde het afgelopen zondag met behoorlijk succes in de MX2-klasse. Er zullen nog wel Belgen mee rijden. Ik vermoed ook Wesley Diedonné. Ik schat dat die dikke punten kan halen. Ik zag hem voor anderhalve week aan de gang in Eersel. Hij won. Nog Belgen, buiten de reeds genoemden: Junior Bal, Nicolas Vennekens, Sam Jordant en Brent Aerden.Hier komen een kleine 70 rijders m zich te kwalificeren.