MX World

25/09/2012 18:32 - geplaatst door Marcel Dirks

 De landenprijs voor zijspannen en quads ging door dit jaar in het Nederlandse Oss. Alwaar de Belgen hun titel moesten verdedigen op de technische zandbaan. Thor it voor meer info.

Al van bij de kwalificatiereeks ging het reeds na 2 ronden goed mis voor  quadrijder Davy De Cuyper, en dit toen hij op een 2e plaats lag. De ketting brak van zijn motor, dus over en uit voor onze snelle Belg. In de B Kwalificaties reed Auke Theuninck na een iets mindere start naar een  mooie 3e plaats.En in Kwalificatie C reed Jan Vlaymans op een 3 plaats, maar net toen hij een aanval plaatste liep ook zijn ketting eraf maar hij kwam nog terug naar een mooie 4e plaats.

Toen kwamen de zijspannen in het zware Nederlandse zand voor hun kwalificatiereeksen. In de A reeks reed Joris Hendrickx-Kaspars Liepins de gehele reeks op de 2e plaats en eindigden zo erg goed voor het Belgische team. Bij de B reeks namen Jan Hendrickx-Henry v d Wiel kopstart en reden de ganse reeks makkelijk op kop, tot in de laatste ronde de koppeling begaf. Ze finishten uiteindelijk nog op de 7e plaats. Bij reeks C reden Ben Adriaenssen die de ganse week ziek was geweest samen met Sven Verbrugge naar een mooie 2e plaats.

Op zondag ochtend starte men met slecht nieuws uit het Belgische kamp. Jan Hendrickx kon niet deelnemen wegens familiale redenen, en dit betekende al bijna de doodsteek voor ons land.

Bij de quads reed Davy De Cuyper naar een mooie 4e plaats in reeks 1 van de dag. Voor Auke Theuninck die al vroeg in de fout ging verliep het minder maar hij vocht voor wat hij waard was en vocht zich nog terug naar een 14e plaats. De tweede reeks was Jan Vlaymans mooi 5e en Auke Theuninck 10e. De laatste reeks bij de quads moest goed zijn,  Davy De Cyeper 5e en Jan Vlaymans 10. Door dit resultaat stonden de Belgen voorlopig op een derde plaats in de tussenstand.

Bij onze zijspannen hadden we slechts 2 teams die zouden starten, na het spijtig nieuws van Jan Hendrickx. Het zou dus heel erg moeilijk worden om op te klimmen in de ranking en al zeker niet om de titel te verlengen. Nog voor het einde van reeks 1 bij de “karren” mochten we zelfs het podium vergeten dit door het uitvallen van Joris Hendrickx –Kaspars Liepins. Maar we gaven ons niet zomaar gewonnen want in de tweede reeks reden Ben Adriaenssen –Sven Verbrugge naar een zeer mooie 2e plaats. Ook in reeks 3 deden ze dit nog eens netjes over met op plaats 4 Joris en Kaspars, maar een podium zat er logisch niet meer in dit jaar, erg jammer voor het Belgische team die wel hard vochten en elkaar steunden.