MX World

31/10/2020 14:36 - geplaatst door Stingray

Net voor de start probeerde ik mijn vrouw nog te vertellen dat het WK Dames me eigenlijk niet bijzonder interesseerde. Waarom? Dat kon ik niet uit leggen end e madam keek eens boos. wist ze dat ik een klein half uur later al mijn woorden moest in slikken?

Want de voorlaatste wedstrijd van het jaar - zonder de Covid positieve Amandine Verstappen -was ronduit hilarisch.

Thjor! 't Is de moeite.

Het begon in de start.  Courtney Duncan, nummer twee in de WK-stand  raakte in onbalans, werd gesandwiched en ging halfweg de rechte lijn tegen de korts. Ze moest, niet geblesseerd als laatste vertrekken. Iedereen raakte min of meer veilig door de eerste bocht, maar er waren enkele dames bij die de motoren niet meer in de hand hadden. Dat resulteerde in een val in de tweede bocht met..... WK-leidster Nancy van de Ven en de nummer 4 in de WK-stand Kiara Fontanesi. U mist iemand? Jawel, de nummer drie in de rangorde, Larissa Papenmeier.

Papenmeier  ging aan kop voor Sara Andersen en Lynn Valk. Na een ronde noteerden we op twaalf Courtney Duncan, op achttien Nancy van de Ven en op 23 Kiara Fontanesi. Natuurlijk dat deze drie dames er de pees op legden en flink opschoven. Vooral de gewonnen duels van Duncan maakten indruk. In die zin dat ze nog voor halweg in tweede stelling reed, met haar rivalen Nancy op vijf en Kiara op acht. Maar me deze stand werd Papenmeier wel de nieuwe leider, want het verschil met Duncan leek niet meer goed te maken door de Nieuw-Zeelandse. Maar Papenmeier ging, één, nee twee keer in de fout en daarvan profiteerde Duncan om a) de kloof te dichten en b) in de allerlaatste ronde de leiding in de reeks én het WK over te nemen. Papenmeier bleef tweede voor drie Nederlandse dames: Lynn Valk, Shana van der Vlist en Nancy van de Ven.

Dat maakt dat we op één race van het einde de volgende situatie kennen: op 1 Duncan, gevolgd door van de Ven en Papenmeier, beide met gelijke punten op 5 punten van de WK-leidster. Fontanesi heeft nog een waterkans(je). Maar dan moet er in de top drie een aardschok/vulkaanuitbarsting/vloedgolf gebeuren. En zeg nooit nooit.

Twee zaken toch, ik geef het maar kwansuis mee. Eén: de blauwe vlaggen waren veel en veel te weinig te zien. Ik vindt dit normaal niet erg, maar Arco is een relatief korte omloop en er zaten dames tussen die best eerst in de amateursrangen een paar jaren komen studeren. Twee: zouden de Nederlandse dames al dan niet vooraf even de koppen bij mekaar hebben gestoken? Waarom ik dit vraag? Bekijk de stand eens goed! En twee bis, zouden ze dat nu doen in de pauze?