MX World

06/03/2020 13:56 - geplaatst door Stingray

Ons artikel over het gebrek aan mediabelangstelling, zeker na de GP-overwinningen van Jago Geerts en Liam Everts, heeft toch heel wat in gang gezet. Vooreerst werd het artikel veel - wat zeg ik, enorm veel - gelezen op onze website. Nadat ik persoonlijk een link postte op FB met het verzoek te delen, is daar ook flink gevolg aan gegeven.  Bij de reacties onderaan het bewuste artikel op onze site, beamen veel mensen over het gebrek aan media covering. Dat is een punt, maar sommige lezers gaven aan dat ze actie ondernomen hadden. En zo moet het, dat was de bedoeling van ons semi-opiniestuk. Ikzelf berichtte naar de nationale TV (Sporza) die het vertikt om een mailtje te beantwoorden. Ik nam ook contact met de Limburgse redactie van een bepaalde krant. Daar werd een beetje rond de pot gedraaid, over een gebrek aan interesse of draagvlak.. Maar er beweegt iets. Vandaag in Het Laatste Nieuws nationaal, over een volle pagina, een story rond Liam Everts. En Laurent Delbroeck deelt mee dat Liam  te gast zal zijn in Sportkaffee. Samen met 20 crossliefhebbers. En vergeet ook niet het interview met Jago Geerts vorige week, net voor de start van het WK.

Het is een begin.

Verder lezen onder Thor, ik ben nog niet klaar...…..

Het is goed dat we nu twee speerpunten hebben in Jago en Liam, maar het is onze sport in het algemeen die we opnieuw onder de aandacht moeten brengen. Bij de Zijspannen draaien we toch al een aantal jaren behoorlijk mee om de titels. En ondanks het feit dat in de MX1 de gouden jaren voorbij zijn, behoren onze rijders in de veel breder geworden wereldtop. Ik pleit hiervoor een brede aanpak. En die mag van de crossliefhebber komen.

Een bepaalde reactie trof ons ook, namelijk iemand die reageerde op de vastgeroeste patronen bij de federaties.  Het is - vandaag - de laatste reactie, u moet helemaal naar beneden scrollen om de mening van Stefan Peetermans te kennen. Ik ben het grotendeels met hem eens. Er moet iets veranderen. Maar wie rijkt een goed - haalbaar - alternatief aan?

Een voorzet, schot voor de boeg: maak komaf met het in kleine stukken snijden van een taart die te klein is om iedereen die er van wil eten genoegdoening te bezorgen. Ik wil niet eens de zelfstandigheid van de diverse bonden in vraag stellen. Maar ik heb het over te vermijden overhead kosten? Is het echt nodig om 8 administraties te onderhouden? Best wel, maar zou , bij wijze van spreken één secretariaat niet kunnen volstaan? Om de vergunningen uit te schrijven, standen bij te houden, ongevalsaangiftes beheren. Er schijnt budget vrijgemaakt te zijn via de BMB of VMBB (ik hoor geruchten, maar weet het niet echt) om een administratieve kracht te betalen. Het volstaat om een nieuwe vereniging op te richten, onder wie alle federaties kunnen ressorteren. Ik weet het, dan gaat de politiek weer spelen? Wie moet de baas worden? En in het Zuiden van het land denkt men anders dan in het Noorden. En in het Westen eten ze liever beenham. Nochtans is het vrij eenvoudig op te lossen. Geef elk lid van de nieuwe bond stemrecht a rato van het aantal vergunninghouders, met in het bestuur enkele - zo mogelijk onafhankelijke - arbiters, die in de gaten moeten houden dat het er een beetje ernstig aan toe gaat. Is dit utopisch? Neen, want binnen bepaalde structuren wordt bijvoorbeeld de vergunningsafhandeling al redelijk gecentraliseerd.

Binnenkort start er weer een initiatief om jongeren aan te trekken voor onze sport. Ik weet nog niet precies wat het is, maar elk initiatief is goed.

Nog eentje: in de jaren tachtig was de BMX dé kweekschool voor jonge crossers. BMX scheert weer hoge toppen, maar waar is de doorstroming naar de MX? Waarom zijn we niet aanwezig op de BMX? Al is het maar met een promo stand. Met een nationale koepelfederatie, en wat steun van de industrie zou dat eenvoudig te regelen zijn. Een standje met een MX motor op grote BMX-events bijvoorbeeld. En die zijn er nogal wat.

Bovendien - en nu spreek ik voor mijn winkel -  op de uitzonderingen na, blijkt communicatie van de bonden naar de media zo goed als onbestaande. In Nederland komen er spontane initiatieven van zowel de KNMV als de MON naar de pers toe, onder de vorm van regelmatige nieuwsbrieven. BMB kent dat ook. Maar soms moeten we al ik weet niet waar gaan zoeken om een deftige kalender te vinden. Ik moet toegeven, het betert via de sociale media, naar afgelastingen en zo toe. De tijd dat we zondagmorgen om 10 uur naar de radio moesten luisteren om te horen of een bepaalde wedstrijd was afgelast, ligt achter ons. 

Op MXWORLD merken we dat de meeste aandacht nog altijd uit gaat naar de  crossers van bij ons. We kunnen het weten, want wij kunnen meten. En die crosser van bij ons hoeft niet altijd  een van de grote vedetten te zijn. Wat we ook schrijven, van Belofte tot Inter, we merken dat hier veel interesse voor bestaat, als he maar iemand van bij ons is. Trouwens wat is nieuws? Nieuws, dat zijn grote dingen, maar ook kleine feitjes. Als we soms eens bellen naar hier of daar, heeft men vaak niks te melden. Ik bedoel, ze hebben niks  spectaculair te melden. Maar dat hoeft niet altijd.

Ik dwaal af, omdat mijn kop vol 'elentrik' zit als het over cross gaat. Ik wil tot een kort besluit komen: samenwerken zal moeten, het moet meer zijn dan overleven. We moeten pro-actief naar de media toe werken. Pas als we de interesse van het publiek kunnen(v)(h)eroveren komen we weer in een gunstige positie te liggen. Kijk, ik heb het warm water niet uitgevonden. Je hoeft het ook niet met me eens te zijn. Kritiek mag, ik kan wel wat hebben.

Het is voor iedereen wel duidelijk dat we het momentum moeten aangrijpen als het zich voordoet.

En dat zou NU wel eens kunnen zijn.

Met Liam, met Jago, maar ook met Chris, Robin, Jelle en Maarten...…… Lees anders voor een keertje maar eens de re giopaginas van de sport. Daar moeten we om te beginnen onze plaats in terug krijgen.