MX World

15/05/2020 15:45 - geplaatst door Stingray

Na vorig jaar ternauwernood de EMX250-titel te hebben gemist, kwam Team Honda Racing Assomotor-coureur Stephen Rubini veelbelovend het seizoen 2020 in. Helaas heeft een blessure van voor het seizoen die hoop in de eerste twee rondes doen ontsporen. Maar deze lockdown heeft hem de mogelijkheid gegeven om zijn lichaam te laten genezen en nu is hij volledig fit, klaar om te gaan en klaar om opnieuw indruk te maken wanneer het MX2-kampioenschap van 2020 opnieuw start.

Credits: Bavo.

Het interview, onder Thor.

Hoe gaat u om met de quarantaine in België?
Allereerst was de lockdown na Valkenswaard goed voor mij, want laat deze winter liep ik een nekblessure op en kon ik de eerste twee GP's niet rijden zoals ik dat wilde. Dit betekende dat ik na Valkenswaard wat tijd kon nemen om mijn nek te laten rusten. In het begin was het goed voor mij, maar als je dan weer op de fiets wilt komen en je vrienden wilt zien en wilt trainen zoals gewoonlijk, dan kan dat niet. Toen was het behoorlijk moeilijk. Het feit dat we niet weten wanneer de race opnieuw begint, maakt het erg moeilijk om het programma te volgen, elke training en training wanneer je geen exacte datum van de volgende race hebt, is mentaal moeilijk.

Over het algemeen blijf je op dit moment fit in plaats van te trainen?
Ja, ik zou zeggen dat ik dit nu doe. In België kunnen we nog uitgaan en fietsen of hardlopen, wandelen en dat soort dingen. Maximaal twee mensen, dus als ik ga fietsen, kan ik samen met een vriend gaan trainen en dat is handig, omdat je niet alleen bent, maar verder denk ik dat ik net als iedereen ben en veel naar Netflix kijk!

Dat klinkt niet zo erg, dus ben je blij dat je in België bent?
Italië, Frankrijk, Spanje en andere landen zijn zeker erg streng voor de regels. Ik heb mijn ouders in Frankrijk en mijn broer gebeld en ze zitten echt opgesloten. Als je zonder toestemming uitgaat, kun je een boete krijgen, dus de regels zijn daar heel streng, dus ik ben best blij dat ik in België ben, want je kunt gaan sporten en dat soort dingen. Ik zie veel mensen activiteiten doen tijdens het fietsen, dus het is fijn dat we niet 24/7 thuis hoeven te zijn.

Ik las dat Lommel binnenkort weer opengaat, wat weet jij daarvan?
Ja, we weten niet precies wat de situatie is en of iedereen kan gaan. Het is moeilijk als je niet uit België komt om alles te weten, dus ik ben op zoek naar antwoorden, om te weten of het pas onder de 18 is of dat je een uitnodiging of iets dergelijks nodig hebt. Ik hoop dat ik kan rijden, ook al is het niet elke dag. Ik weet niet eens zeker of ik hier in België een monteur kan krijgen, omdat mijn teammonteur in Italië is. Het zal moeilijk zijn, maar als ik twee of drie keer per week kan rijden, zal het geweldig zijn voor mij. (nvdr: ondertussen is Lommel ook beschikbaar om te trainen)

Dit is waarschijnlijk de langste periode waarin he niet kon rijden. Waardoor je motorcross nog meer mist?
Op blessuretijd na wel ja. Dan is dit absoluut de langste periode waarin ik, fit en gezond, niet kon rijden. Na het seizoen hebben we vakantie, maar we missen het rijden wel. Maar ik hou ook veel van paardrijden. In deze tijd van het jaar zitten we meestal midden in het seizoen, doen we race na race en dat mis ik echt. De gate valt, het gevoel van de startlijn, de gevechten op de baan en zelfs de training omdat het allemaal deel uitmaakt van het spel. Ik mis elke minuut dat ik niet op de motor zit.

Heb je die competitie kunnen simuleren op training of online met andere rijders of vrienden bij het gamen?
Eigenlijk ben ik niet de beste wielrenner ooit, ik ben pas de laatste jaren echt begonnen. Nu heb ik een paar keer meer dan 100 km gereden, wat een uitdaging voor mij was omdat ik dat nog nooit eerder heb gedaan. Gelukkig reed ik met Brent van Doninck, dus dat maakte het een beetje makkelijker voor mij, want hij is een goede wielrenner en hij duwde me. Ook bij sportschooltrainingen heb ik geprobeerd mezelf te pushen naar 1000 V-Ups of soortgelijke dingen. Ik probeer mezelf een beetje uit te dagen, maar na anderhalve maand wil je jezelf uitdagen op de motoren niet alleen in de sportschool.

Vóór het seizoen had je het over de nekblessure, heb je dat bij Groot-Brittannië opnieuw opgewekt?
Twee weken voor Engeland had ik een crash in Lommel en ik had één gecomprimeerde wervel en het deed me echt pijn. Ik kon onmogelijk goed slapen, maximum twee of drie uur per nacht. In Engeland begon ik me beter te voelen. Geen 100% maar beter.  Maar ik crashte in de tweede reeks en bezeerde andermaal mijn nek. Het hielp absoluut niet, dus in Valkenswaard een week later was het onmogelijk om te rijden. In het zand werk je twee keer zo hard en het was heel moeilijk voor me om me te concentreren, omdat ik altijd aan de pijn dacht, en dat is gewoon geen goede manier om te rijden. We spraken met de team af om niet te rijden, en eventueel zelfs te wachten tot Argentinië.

Is de pijn nu helemaal weg?
Ik ben nu volledig hersteld, maar het kostte me eigenlijk meer tijd om te herstellen dan ik had verwacht. Het duurde bijna een maand voordat ik geen pijn meer voelde. De eerste twee weken, als ik een slechte nacht had, had ik 's ochtends hoofdpijn, dus daar ben ik heel blij mee!

Wanneer het seizoen begint, hoopt u dan te laten zien wat u daadwerkelijk kunt doen?
Het is voor mij een tweede kans. Ik kan weer goed beginnen en ik kijk er naar uit om het seizoen opnieuw te beginnen en te laten zien wat ik kan. Ik ga hard trainen en geniet elke keer als ik op de motor zit.

Ben je qua seizoen op de hoogte geweest van alle veranderingen?
Ik was daar aan het begin van deze pauze echt op gefocust omdat ik graag zo snel mogelijk wilde beginnen, maar nu lijkt er elke week verandering te komen, dus ik kijk ernaar, maar ik geef het minder belang. De laatste release (voorafgaand aan de update van vandaag) heeft eerst Rusland, maar ik weet niet zeker of we daarheen kunnen gaan, Duitsland zal moeten worden veranderd en Spanje kan de grenzen tot 2021 sluiten, dus er zijn zoveel dingen die kunnen veranderen. Nu wacht ik gewoon op een definitieve kalender en ik hoop echt dat we een seizoen zullen hebben, maar ik ben bang dat het slecht kan zijn. Wat er ook gebeurt, ik ben er wel klaar voor.

Wat hoop je te bereiken als het seizoen opnieuw begint in de MX2-klasse?
Mijn doelen zijn hetzelfde als de start van het seizoen; Ik wil eindigen in de top 10 van de wereldkampioenschappen en zoveel mogelijk top vijf resultaten behalen. Het belangrijkste doel is om op het podium te komen, dat wil ik echt en ik weet zeker dat ik daartoe in staat ben. Wat ik de afgelopen jaren miste, was consistentie, en vorig jaar in EMX250 had ik dit en kon ik consistent zijn en nu wil ik dit dit jaar in de MX2-klasse doen.