MX World

10/09/2020 10:21 - geplaatst door Stingray

Red Bull KTM won beide categorieën op het circuit van Monte Coralli voor de Grand Prix van Citta di Faenza. Jorge Prado vierde zijn allereerste overwinning in de koningsklasse met de KTM 450 SX-F en Tom Vialle regeerde de MX2 voor wat de tweede ronde van de MXGP 2020 was op de locatie. MXGP-klasse rookie Jorge Prado pakt zijn eerste overwinning en een tweede podium in 2020 met 2-2 resultaten. Alle 3 MXGP-rijders (Herlings, Cairoli en Prado) hebben nu gewonnen in 2020 met de KTM 450 SX-F. Tom Vialle pakt zijn allereerste 1-1, zijn vierde GP-succes in zijn carrière, een zesde podium uit zeven ronden en vergroot de voorsprong in het MX2-kampioenschap. Tony Cairoli eindigde als 4e algemeen in zijn 250e GP. Jeffrey Herlings loopt een vrije training crash en mist beide MXGP manches.

Op het zonovergoten Monte Coralli-circuit in Faenza werd de tweede Grand Prix in een week gereden. Het harde parcours was identiek aan de lay-out die werd gebruikt voor de Italiaanse ronde van de zondag ervoor.

MXGP

Jorge Prado - De Spanjaard pakte de holeshot in de eerste manche en leidde 7 van de 17 ronden totdat hij werd gepasseerd door Jeremy Seewer. Prado verzekerde zich van de 2e plaats: zijn hoogste klassering tot nu toe in de koningsklasse. In de tweede manche gebruikte de regerend MX2-wereldkampioen opnieuw de kracht van zijn KTM 450 SX-F om vooraan in het peloton de eerste bocht in te gaan. Hij volgde dezelfde aanpak - dit keer achter Tim Gajser - en kon dankzij een 2-2-set zijn eerste winnaarstrofee in de koningsklasse in de wacht slepen. Prado ontkurkte voor de tweede keer dit seizoen de podiumchampagne na zijn eerste optreden in de top drie in Letland in augustus. Hij is nu 7e in de puntentabel.

Tony Cairoli - Bij een start in de top vijf reed de negenvoudig wereldkampioen (die nog steeds te maken heeft met een zwakke rechterknie) een solide eerste manche en eindigde hij op de vierde plaats. Cairoli kwam over de finish op slechts twee seconden van Romain Febvre. De veteraan schoof in de eerste seconden van de tweede race achter Prado. Cairoli achtervolgde en degradeerde Mitch Evans om zijn zesde top-drie finish van het jaar vast te leggen uit veertien manches. Hij eindigde zijn 250e Grand Prix (uit een FIM-wereldkampioenschappencarrière die begon in 2003) met een 4e algemeen klassement en was slechts één punt verwijderd van de laatste trede van het podium. Cairoli heeft behoorlijk terrein gewonnen in de kampioenschapsjacht en staat tweede met slechts 22 punten.

Jeffrey Herlings - De leider van het MXGP-wereldkampioenschap zat de Grand Prix uit. De Nederlander kwam tijdens de vrije training ten val toen hij onhandig landde vanaf de tweede sprong van het parcours, over kop ging en de impact op zijn bovenlichaam kreeg. Herlings werd naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht voor een MRI aan zijn hoofd en nek en om ook wat pijn aan zijn schouder te onderzoeken. De 25-jarige (volgende week 26) was bij bewustzijn en had een vol gevoel over zijn hele lichaam. De reis naar een kliniek in Bologna werd gezien als voorzorgsmaatregel en het team wacht op meer updates. Herlings heeft nog steeds het rode bord vast.

Jorge Prado: “Een podium in Letland was al een grote prestatie voor mij. Het is zo moeilijk om te winnen omdat je twee goede manches tegen elkaar moet zetten en die jongens pushen hard. Ik maakte twee goede starts en had toen twee fouten, maar ik gaf letterlijk alles wat ik in me had. Ik was achteraf helemaal klaar! Ik ben erg blij. Helaas hoort gekwetst worden bij de sport, maar ik wou dat Jeffrey hier vandaag aan het racen was en ik hoop dat hij snel weer op de motor zit. "

Tony Cairoli: “Het was moeilijk vandaag. Mijn doel voor deze drie GP's hier was om elke keer op het podium te eindigen, aangezien ik de neiging heb om met dit soort circuits te worstelen. We hebben het doel afgelopen zondag gehaald en vandaag net een punt gemist. Het is niet het beste resultaat, maar over het algemeen ben ik best tevreden en aanstaande zondag hebben we weer een kans. We moeten kalm blijven en elke keer proberen goede punten te pakken. "

Dirk Gruebel, Team Manager: “Jeffrey ging over kop in de vierde ronde van de vrije training en stootte behoorlijk hard zijn hoofd. Hij kreeg vrij snel weer gevoel in zijn armen en benen, maar ging toch naar Bologna voor volledige lichaamsscans. We moeten de resultaten nog zien, maar hij is ontslagen uit het ziekenhuis. We hebben het over een behoorlijk grote compressie van de nek, wervels en een hematoom van de schouder. Hij komt morgen terug naar België voor nog wat examens en hopelijk is het niet zo dramatisch. Het duurt een paar weken om te herstellen, maar we kunnen op dit moment geen exacte datum geven. Jorge deed het geweldig, maar Tom heeft fantastisch werk geleverd op een baan die verre van gemakkelijk was. Hij speelde het slim, bleef clean en bracht 50 punten naar huis, wat geweldig was voor het kampioenschap en zijn zelfvertrouwen. "

Tom Vialle - De Fransman pakte zijn eerste manche checkered vlag op Monte Coralli in de openingsrace van de MX2. Vialle maakte zijn gebruikelijke uitstekende start op de KTM 250 SX-F en reed enkele seconden voorsprong op de winnaar van afgelopen weekend Maxime Renaux. Later op de middag voegde Vialle nog een holeshot toe aan het aantal van zijn seizoen. Hij speelde vervolgens tegen titelrivaal Jago Geerts totdat de Belg twee fouten maakte en Vialle vrij was om te ontsnappen naar zijn allereerste 1-1 scorekaart. Zijn perfectie op de dag werd beloond met een maximale verzameling van 50 punten en vergrootte zijn voorsprong in het klassement van 3 naar 21 op Geerts.

Tom Vialle: “Het was een perfecte dag. Ik ben erg blij met hoe ik heb gereden. Ik was erg gefocust en maakte geen fouten. Het was een nummer dat je strafte als je het fout had. Dit is de eerste keer dat ik een 1-1 maakte en dat is een grote stap. Het team heeft het heel goed gedaan en we gaan zondag weer. "