MX World

09/11/2020 12:18 - geplaatst door Stingray

Het FIM Wereldkampioenschap Motorcross 2020 werd afgesloten met de derde en laatste race op het Pietramurata-circuit in Noord-Italië en de nieuwe MX2-wereldkampioen Tom Vialle scoorde zijn veertiende podium uit 18 ronden. Tony Cairoli eindigde het seizoen als derde in het MXGP-klassement na een twaalfde klassering in Italië. De achttiende ronde van achttien in een FIM Motocross Wereldkampioenschap als geen ander (back-to-back evenementen op hetzelfde circuit, wekelijkse triple headers, eendaagse formats) vond plaats over het gladde harde peloton van Pietramurata. Na twee Grands Prix op de locatie de woensdag en zondag ervoor waren de rijders meer dan vertrouwd met het smalle en springerige parcours, hoewel het oppervlak gladder en hobbeliger was. Zonneschijn en temperaturen rond de vijftien graden waren present in de laatste GP van 2020.

Thor!

MXGP

Tony Cairoli - kwam naar de slotrace met een voorsprong van 4 punten op Jeremy Seewer in de strijd om de 2e plaats in MXGP voor 2020. Die strijd was een van de belangrijkste discussiepunten van de dag. In de eerste manche probeerde de Siciliaan Arnaud Tonus in te halen voor de 5e plaats, maar hij kon de Zwitser niet verslaan en moest genoegen nemen met de 6e plaats. Cairoli deed zijn best voor de holeshot in race twee, maar werd in de eerste bocht geraakt en door de impact brak zijn versnellingspook en dwong een DNF af: de enige van het seizoen voor # 222. 
Cairoli pakt in zijn zeventiende seizoen, zijn elfde met KTM, zeven podiumplaatsen en drie overwinningen. Jorge Prado eindigt als 6e in zijn rookie jaar met drie overwinningen en acht podia (het op een na hoogste totaal). Prado miste helaas de laatste vier GP's van het jaar. Jeffery Herlings werd 12de. De Nederlander zegevierde vier keer met vijf podia in zes ronden.

Tony Cairoli: “Het is mijn veertiende seizoen dat ik op het podium van een wereldkampioenschap eindig en daar ben ik blij mee. Het is best verbazingwekkend na zoveel jaren racen. Tim Gajser was dit jaar erg moeilijk te verslaan en na Letland werd mijn knie elke keer slechter en slechter. Ik kon niet trainen of rennen en dat is belangrijk voor mij. Ik verloor een beetje fitheid en ook een beetje zelfvertrouwen, want als de baan ruw en glad wordt - zoals het hier vanmorgen was in de training moet ik langzamer gaan rijden en ‘overleven’. We hebben de tweede plaats verloren, maar het gaat goed en we zullen proberen om volgend jaar vooruit te komen. "

MX2

Tom Vialle, de MX2-wereldkampioen nam deel aan de laatste twee manches van het seizoen met zijn rode # 1 trots op de voorkant van de KTM 250 SX-F. Vialle kreeg te maken met wat tegenslag nadat een crash in de training zorgde voor pijn en stijfheid doorheen de twee races. Maar toch realiseerde Tom zijn 21e holeshot op 35 starts in de eerste manche en reed solo naar zijn 14e reekszege. In de tweede race draaide hij aan de binnenkant van de tweede bocht en crashte kort terwijl hij vooraan in het peloton zat. Vialle werkte hard om snel weer posities te veroveren - ook al maakte hij meer fouten - en stond in de derde ronde in de top tien. Hij pakte de 5e plaats aan het einde van de 30 minuten en 2 ronden en dat was goed genoeg voor de overall runner-up positie.

Vialle sluit 2020 af met 7 eindzeges en 14 manche-overwinningen op 36.

Tom Vialle: “Het is geweldig om in mijn tweede jaar wereldkampioen te worden. De afgelopen dagen waren erg goed en vandaag heb ik ook behoorlijk goed gereden. In de tweede manche crashte ik bij de start maar kwam terug van de laatste naar de 5e. Ik crashte nog twee keer en was daar een beetje boos over ... maar ik was echt snel vandaag. Ik heb geprobeerd dit jaar zo regelmatig mogelijk te zijn. Ik deed elke keer mijn best en concentreerde me op een goede start en probeerde te rijden zoals ik doe tijdens de training. Dat werkte heel goed. Ik wil het hele team en mijn familie bedanken. Het was geweldig om in dit raceteam de laatste twee jaar te rijden. Het was fantastisch. "