MX World

09/09/2021 08:37 - geplaatst door Stingray

De MXGP-klasse leverde een van de meest intense races die we dit seizoen tot nu toe hebben gezien. De hoofdrolspelers van het kampioenschap zaten in beide races allemaal binnen een paar seconden van elkaar, met een moeilijk te voorspellen winnaar.

Na wat veranderingen aan de motor te hebben aangebracht, veroverde Herlings de poleposition. Maar het was zijn Red Bull KTM Factory Racing-teamgenoot Jorge Prado die de Fox Holeshot pakte voor Romain Febvre, Herlings en  Jeremy Seewer van Monster Energy Yamaha Factory Racing. Tim Gajser van Team HRC startte de race als achtste, maar maakte een paar snelle moves toen hij binnen een paar ronden de vierde plaats bereikte. Er was gedurende een flink aantal ronden geen verandering in de top vier terwijl Cairoli zich een weg door het veld baande. Hij had Seewer voor zich op vijf. Maar de Zwitser crashte en viel terug naar de 15-e plaats.

Lees verder onder Thor.

PS: zoals steeds kregen we na de uitzending op Telenet Play Sports heel wat feedback. We antwoorden daar met plezier op, het zijn superaandachtige kijkers. Toch willen we een zaak voor ogen houden: de omloop is wat het is. Je kan voor/tegen zijn, ieder zijn mening. Dus ook de onze. De baan is voor iedereen gelijk. De wedstrijden waren dankzij/ondanks de baan de mooiste van het seizoen. Nog eentje: je kan/mag voor een bepaalde piloot zijn. Maar de uitslagen zijn wat ze zijn. En de achterliggende reden kunnen we niet zien op TV. En we vernemen héél graag welke die zijn.

Credits: Infront.

Ook leider Prado crashte. Het duurde even voordat hij weer op gang kwam waardoor de Spanjaard geen punten meer scoorde. Febvre werd de nieuwe raceleider en het spel om de reekszege  ging gewoon verder. Duels bij de vleet zoals tussen Herlings en Gajser . achter de top een utstekende Alberto Forato van het SM Action Racing Team die succesvol de zesde plaats verdedigde. Het leek er echter op dat hij op een gegeven moment Pauls Jonass van Standing Construct GasGas Factory Racing zou uitdagen. Febvre probeerde vervolgens zijn voorsprong uit te breiden toen hij de snelste ronde van de race neerzette met nog negen minuten plus twee ronden te gaan. En naarmate de race vorderde, werd het interessanter, aangezien Febvre, Herlings en Gajser slechts 1.559 seconden van elkaar verwijderd waren. Cairoli naderde op dat moment ook de top drie omdat hij sneller was dan de top drie voor hem. Herlings legde vervolgens de hamer op Febvre. Met nog één ronde te gaan, pushte Herlings om Febvre te passeren. Hijzelf lag onder vuur van Gajser op wie Cairoli druk uitoefende. Febvre bleef met succes zijn positie te verdedigen totdat hij een kleine fout maakte en crashte met minder dan een halve ronde te gaan. Zo kwam Herlings aan het commando. Maar ook Gajser wilde nog meer, maat hij werd overruled door de aanvallende Cairoli die de tweede plaats stal van de Sloveen.

In race twee was het opnieuw Prado met de Fox Holeshot, terwijl Herlings hem op de voet volgde voor Gajser en Jonass, terwijl Cairoli zich opnieuw een weg door het peloton moest vechten. Herlings wilde vroeg toeslaan bij Prado. Naarmate de race vorderde, bleef de top drie dicht bij elkaar, net als in race één, met slechts 0,959 seconden ertussen. Gajser wilde Herlings passeren en de overwinning binnenhalen, maar hij maakte een fout waardoor Cairoli dichterbij kon komen en zich net als voorheen bij het gevecht kon voegen. Op een gegeven moment breidde Prado het gat uit tot 1.840 seconden, maar het duurde niet lang voordat Herlings zijn weg naar het wiel van de Spanjaard vond. Terwijl de top vier streden om de overwinning, was er ook mooie actie verderop in het veld, aangezien Glenn Coldenhoff van Monster Energy Yamaha Factory Racing om Henry Jacobi van JM Honda Racing als tiende heen ging. De Duitser reageerde kort daarna en parkeerde de Yamaha-rijder. Coldenhoff maakte vervolgens een kleine fout en crashte. Terug bij de leiders zocht Gajser naar elke mogelijkheid om Herlings te passeren en in ronde zes lukte het hem eindelijk. Daarna was het game on voor de overwinning. Drie ronden later was Gajser de nieuwe leider in de race, aangezien de top drie op elkaar zat en op minder dan een seconde van elkaar, wat betekende dat de race nog lang niet voorbij was. Herlings volgde in de voetsporen van Gajser om Prado te omzeilen, maar kon de Sloveen niet volgen. Uiteindelijk won de jarige Gajser de tweede manche met een voorsprong van 5,947 seconden op Herlings, waarbij Cairoli derde werd, na een nieuwe strijd met Prado. Herlings pakte de eindzege voor Gajser en Cairoli. Tim Gajser blijft het kampioenschap leiden met een voorsprong van 28 punten op Romain Febvre en Antonio Cairoli. Ondertussen stijgt Jeffrey Herlings naar de vierde plaats in het klassement, slechts 34 punten verwijderd van de leider in de serie.

Jeffrey Herlings: “Ik begon de dag sterk met pole position en het was belangrijk om bij de start aan de binnenkant te staan. De eerste race was echt goed, ik ging eigenlijk gelijk aan met Jorge, maar halverwege het rechte stuk kreeg hij me te pakken. Toen zat ik achter Romain en Jorge aan en op een gegeven moment kwam Jorge ten val en werd ik tweede. Ik kon Febvre niet aan vallen omdat ik Gajser in mijn nek had. Maar ik voelde dat ik sneller was dan Febvre.  Ik volgde gewoon lang en behield mijn tweede plaats. Tot Febvre in de laatste ronde een fout maakte en ik de overwinning kon behalen. Het was een beetje een geschenk. In de tweede race reageerde ik een beetje laat aan het hek. Maar opnieuw had ik Jorge naast me, dus hij hield de andere jongens een beetje weg. Ik kreeg Tim weer in mijn rug dus opnieuw moest ik verdedigen en aanvallen tegelijk. Toen kreeg Tim ons allebei te pakken binnen twee ronden. Ik passeerde Jorge vrij snel, maar Tim had een voorsprong van drie seconden en hij was sneller, dat kan ik kan niet ontkennen. Ik wilde geen risico nemen, dus ging ik voor de tweede plaats en de GP-overwinning. Ik kijk uit naar Sardinië. Ik denk dat de baan iets beter bij me zal passen. Ik mag geen fouten meer maken. Ik zou graag 34 punten voor staan ​​in plaats van 34 punten achter, maar Tim zit op de hotsea.t. Maar ik ging van de vijfde naar de vierde plaats in het kampioenschap en ik sta slechts een paar punten achter Tony en Romain, dus dat is goed. Maar de tweede plaats telt niet, er is maar één plaats en dat is de eerste. We hadden nog 9 races dus nog 9 te gaan. Ik heb drie races gemist, maar het is nu zo en ik moet het beste van de situatie maken.”

Tim Gajser: “Ik was best blij, maar een beetje teleurgesteld over de eerste race, want Tony passeerde me een paar bochten voor het einde. Maar hoe dan ook, de snelheid was goed, de starts waren goed. Daar moeten we natuurlijk aan werken. Het is heel belangrijk om op kop te staan, vooral nu we heel dicht bij elkaar staan. Het kampioenschap ligt heel dicht bij mekaar voor de top vijf. Ook ik kijk er naar uit om naar Sardinië te gaan. Ik hou ook van dit circuit. Het het is nog een lang seizoen. Natuurlijk is het leuk om vooraan te staan, maar zoals Jeffrey al zei, nog negen te gaan... We zijn slechts halverwege het kampioenschap en alles ligt nog open. Ik zal geven wat ik kan. Hiet is voor iedereen leuk om spannende wedstrijden en stevige duels te hebben.  We hebben vijf jongens die altijd vooraan beginnen of van achteren beginnen en naar de top vechten. Dus ja, ik denk dat het een goed kampioenschap is. Hopelijk blijft het het hele seizoen zo."

Antonio Cairoli: "Ik reed vorige GP ook goed, maar ik verloor wat punten en ik had ook gekwetst kunnen zijn. Vandaag voelde ik me al beter in de tijdtraining, waar ik de laatste tijd veel moeite mee heb om een ​​snelle ronde te rijden. De start was weer fout. Een beetje te breed, dus vandaag had ik goede races maar niet zo goede starts. In mijn opmars heb ik veel energie verloren in de eerste race. De snelheid is eren de conditie ook. Ik moet alleen nog een beetje beter starten.  Ik ben over het algemeen blij dat ik op het podium sta. Maar er zat meer in. Laten we hopen dat we op Sardinië een beter resultaat kunnen behalen. Ik hou erg van Sardinië en het wordt een hete race. Ik vind het een mooi evenement."