MX World

31/10/2021 13:01 - geplaatst door Stingray

Dit is - by far - het spannendste WK sinds jaren. De drie kandidaat wereldkampioenen troffen mekaar van bij de start van de eerste reeks. Weliswaar achter Jeremy Seewer, die onbedreigd zijn eerste van het seizoen zou winnen, met achter zich Glenn Coldenhoff en Jorge Prado. Maar daar vlak achter reden Tim Gajser, Romain Febvre en Jeffrey Herlings. Een ogenblik waarop we virtueel drie WK-leiders telden. Niet voor lang, Want Febvre bleek de rijder met een versnelling in de armen. Vrij snel maakte hij tabula rasa met Gajser, Prado en Coldenhoff. Die twee verzwakten en daardoor wisten ook Gasjer en Herlings bij te benen. Herlings knutselde zich langs Gasjer, die in de reactie ei zo na te val kwam maar kon herstellen. Was nodig ook want Tony Cairoli kwam ook mee spelen. Toen die gevechten min of mdeer luwde leek de reeks gereden leek gebeurde ei zo na een anti climax. Febvre kwam ten val. Maar hij kende wat meeval omdat zijn derde plaats consolideerde op een kwart minuut achterstand. Febvre kon de Kawasaki opnemen en alsnog tweede finishen.

Thor voor vervolg, en 't is de moeite.

Was de eerste reeks spannen en bloedstollend? De tweede ook! Op het einde van dit schitterende verhaal wint Jeremy Seewer dik verdiend zijn eerste GP van het seizoen. Wordt Romain Febvre voor het eerst sinds 2014 weer bezitter van de Red Plate. Revancheert Tim Gajser zich voor een sobere eerste reeks en zakt Jeffrey Herlings na twee valpartijen terug naar plaats drie. Maar het had voor Jeffrey nog dramatischer kunnen aflopen....

Alle favorieten zaten voorin op Febvre na. Gasjer vatte de koe bij de horens en stoof er als een haas vandoor. Herlings haastte zich voorbij Prado en ondertussen walste een agressieve Febvre zich over Seewer en Cairoli heen. Ondertussen ging Herlings na een highsider onderuit en viel terug naar vier.  Raar, maar Febvfre meost toen wel de Zwitser en Prado weer voorbij laten gaan. Seewer spurtte door maar Gasjer bleek niet meer bij te benen. Voor Herlings ging het van kwaad naar erger toen hij na een tweede val verzeilde naar de tiende plaats. Febvfre probeerde het wel bij Seewer, Maar hij raakte er niet voorbij. De Red Plate voor Febvre was wel een feit. Over de rest van de slotronden gaan we niet uitweiden. Daar zullen wel de meest vreemde theorieën over opduiken. Moeien we ons niet mee. Feit is dat we in Mantova naar een kanlfinale over twee koersdagen gaan.

Apart hoofstuk voor de Belgen: Kevin Strijbos was lang de beste van de drie maar gaf op nadat hij van de zeventiende plaats weg viel. ONdertussen zetten zowel Jeremy Van Horebeek als Brent Van doninck fraai werkneer om 11-de en 17-de te worden. On de tweede reeks vleef Jeremy op 14 steken, maar passeerde onderweg wel Brent die van 11 naar 15 zakte. Strijbos klom van 19 naar 16 en verdween dan uit koers.