MX World

25/07/2022 08:44 - geplaatst door Stingray

Het is me wat, het Letse broers broederpaar Janis en Karlis Reisulis domineerden in het Lommelse zand het EMX 125 gebeuren. Enkel de Tsjech Julius Mikula kon zich tussen de twee op het ereschavot wringen. Terwijl we in de EMX250 mee naar het podium dingen is de Belgische afwezigheid in de EMX 125 - voorlopig-  schrijnend. Enkel Douwe Van Mechgelen kwalificeerde zich als reserve.

In EMX125 was het Julius Mikula die de holeshot pakte voor Nicolai Skovbjerg, Mads Fredsoe, Maximilian Werner van DIGA Procross KTM Racing en Janis Martins Reisulis! Janis Reisulis vond vervolgens zijn weg naar de derde plaats, terwijl zijn broer, Karlis Reisulis van Yamaha Europe EMX125 MJC zich in de eerste ronde door het veld vocht om naar de vierde plaats te schuiven. Janis vervolgde naar de tweede plaats, terwijl Ivano van Erp van Yamaha Europe EMX125 MJC zich een weg door het veld vocht, na een mid-pack start om naar de zesde plaats te gaan. Van Erp drong snel de top vijf binnen en naderde op Karlis Reisulis. Mikula kwam onder druk te staan ​​van Janis Reisulis. Verderop in het veld had serieleider Cas Valk van Fantic Factory Team Maddii een moeilijk begin van zijn race, aangezien hij pas als 20e begon. Na een paar mooie passes te hebben gemaakt, werd Valk opgehouden door een andere rijder die voor hem neerstortte, maar hij kon weer op gang komen en maakte echt goede vorderingen om de race op de zesde plaats te eindigen. Karlis Reisulis en Van Erp streden fel end e Nederlander nam over. Mikula reed een handvol seconden voor hem uit.  Sensatie toen zowel Van Erp als Mikula vielen. Maar het leverde geen schade op.  In de laatste paar ronden was het een totale strijd tussen Mikula en Janis Reisulis om de overwinning. De Tsjech wist kalm te blijven en stelde zijn eerste EMX-raceoverwinning veilig voor Janis Reisulis, Van Erp, Karlis Reisulis en Skovbjerg.

In race twee ging de holeshot naar Fredsoe, hoewel Janis Reisulis geen tijd verspilde en snel naar de leiding reed. Opmerkelijk was Lotte Van Drunen sterk als zesde gestart. Mikula klom naar tweede plaats , terwijl Valk vijfde werd. Van Erp had het moeilijk het moeilijk nadat hij pas als 28e door kwam. In de openingsronde viel Mikula vooraan weg in de tweede ronde, terwijl Valk enkele snelle passes maakte naar de tweede plaats. Op dat moment telde Janis Reisulis drie seconden voorsprong. Valk werkte hard werkte om dat gat te dichten na het neerzetten van de snelste ronde van de race. Ondertussen liet Van Drunen Mikula de druk uitoefenen, maar hield hem een ​​tijdje tegen omdat ze haar kracht toonde in de zanderige omstandigheden. Van Drunen zette haar indrukwekkende prestatie voort en eindigde als 10e. Terwijl Mikula zich opwerkte naar de vierde plaats, maakte Janis Reisulis een fout waardoor Valk binnen handbereik van de leider kon komen. De twee vochten intens voor de overwinning. Heel even kwam Valk aan de leiding, maar moest die weer inleveren na  een val. Janis dus weer aan het commando, maar Valk hield de tweede plaats vast. Janis Reisulis won uiteindelijk de race en behaalde daarmee zijn allereerste algemene overwinning in de EMX125, voor Valk en Karlis Reisulis die als tweede en derde eindigden in de reeks. Mikula en Karlis Reisulis bezetten de tweede en derde trede van het podium. Ondanks het mislopen van een top drie overall finish, leidt Valk het kampioenschap met een voorsprong van 43 punten op Karlis Reisulis, de nieuwe man op de tweede plaats. Alexis Fueri van Fantic Factory Team Maddii zakt naar de derde plaats na een zwaar weekend in het zand.

Janis Martins Reisulis: “Ik kan het gevoel nu niet omschrijven. Eindelijk een eerste plaats. De starts maakten het gemakkelijker en ik ben erg blij met de algemene overwinning op dit circuit. Ik had druk van achteren in de races, maar ik ben blij met de overwinning.”