MX World

25/07/2022 09:10 - geplaatst door Stingray

Jazeker, Jago - The Jag - Geerts was torenhoog favoriet voor Lommel. Hij heeft die rol met verve ook waar gemaakt. Alleen, Kay de Wolf maakte het hem behoorlijk lastig. Verder alleenm aar pluspunten: voor het eerst neemt Jag als leider afstand van Tom Vialélle. Die na een rare wedstrijd toch mee op het podium stond.

In de eerste MX2-race ging de Fox Holeshot naar Jago Geerts van Monster Energy Yamaha Factory Racing, maar het was zijn teamgenoot Thibault Benistant die snel de leiding nam toen de Belg terugviel naar de derde plaats. Roan van de Moosdijk van Nestaan ​​Husqvarna Factory Racing werd tweede, want zijn teamgenoot Kay de Wolf startte als vierde voor Simon Längenfelder van Red Bull GasGas Factory Racing. Voor het einde van de eerste ronde kon Van de Moosdijk naast Benistant komen en de leiding nemen toen Tom Vialle van Red Bull KTM Factory Racing als 8e de finish passeerde. De eerste paar ronden waren er wat veranderingen toen Geerts terug naar de tweede plaats kwam, waarbij De Wolf naar de derde plaats schoof voor Benistant die twee posities verloor. Vialle crashte toen als 7e en had nog veel werk te doen nadat hij als 16e hernam. In ronde drie lag Geerts weer aan de leiding toen De Wolf zijn voorwiel liet zien aan zijn teamgenoot van de Moosdijk. De Wolf passeerde Roan en  concentreerde zich op leider Geerts. Liam Everts van Diga Procross KTM Racing had een goede start in de openingsheat en draaide mee in de top vijf. In de achtste ronde kon Everts Benistant passeren om naar de vierde plaats te gaan. Voorin b egonnen Geerts en de Wolf een totale oorlog. Tegelijkertijd kon Everts Van de Moosdijk passeren voor de derde plaats. Maar Liam viel letterlijk terug naar de zesde plaats. De Belg wist nog een rijder te passeren en eindigde als vijfde. In de achtste ronde nam de Wolf de leiding over van Geerts die onmiddellijk terug wilde vechten, maar de Wolf maakte het niet gemakkelijk. Van de Moosdijk crashte ook vanaf de vijfde plaats maar verloor slechts één positie. De Wolf won de race voor Geerts, Längenfelder, Benistant en Everts. In race twee was het opnieuw Geerts met de Fox Holeshot. Jan Pancar van TEM253 nam ook een vliegende start en werd derde net achter de Wolf en voor Längenfelder, van de Moosdijk en Vialle. Pancar zakte vervolgens naar de achtste plaats, terwijl De Wolf de snelste ronde van de race neerzette en het gat verkleinde tot slechts 0,805 op Geerts, die nog leidde. In de derde ronde zat De Wolf weer aan het commando nadat een fout van Geerts hem terugduwde naar de derde plaats, want ook Längenfelder kwam voorbij. Geerts herpakte zich snel, veroverde de tweede plaats en ging op zoek achter De Wolf. Verderop in de rangschikking maakte Everts goede vorderingen door het veld nadat hij Pancar als negende had gepasseerd, want hij begon op het middenveld. In ronde zeven heroverde Geerts de leiding, en dit keer was het definitief en goed voor de reeks én eindzege. Vialle passeerde Van de Moosdijk voor de vierde plaats, terwijl Kevin Horgmo van F&H Kawasaki Racing hetzelfde leek te doen. Längenfelder leek op weg naar de tweede plaats, maar De Wolf slaagde erin om met nog twee ronden te gaan terug langs de Duitser te komen. Längenfelder worstelde toen met de hitte en viel nog twee keer  kort na mekaar en vespeelde zo een zeker podium. Geerts won dus de race voor De Wolf en Horgmo die Vialle twee ronden voor het einde passeerde. Van de Moosdijk werd vijfde. Een tweede en een overwinning brachten Geerts op de hoogste trede tijdens zijn thuis Grand Prix, terwijl de Wolf genoegen moest nemen met de tweede plaats voor Vialle, die na een zware openingsrace een verrassende verschijning op de box maakte. Na 14 ronden leidt Geerts het MX2-kampioenschap met 23 punten meer dan Vialle en Längenfelder die derde blijft.

Jago Geerts: “Ik ben heel blij met vandaag. In de eerste race was Kay erg sterk en een beetje sneller dan ik. Maar ik wilde echt mijn thuis GP winnen en in de tweede manche voelde ik me echt goed na ongeveer 10 of 15 minuten en had een goed tempo, nam de leiding, ging gewoon door en won de race. Het was een heel leuk weekend voor mij, heel leuk om voor de thuisfans te staan, ze moedigden me de hele race aan, het was echt leuk”.