MX World

25/07/2022 09:29 - geplaatst door Stingray

Wat een heerlijke MXGP wedstrijd hebben we mee gemaakt. In een zinderende finale hing een mogelijke eindzege van Brian Bogers plots aan een zijden draadje, toen hij zich in de eerste ronden niet voorin kon handhaven. Maar kersverse papa Bogers, van het Sanding construct Husqvarna team had veruit de meeste reserves en in de finale zat iedereen behalve Brian op het tandvlees. Goed voor een eerste MXGP-eindzege van zijn carrière, én oververdiend.

Tijdens de openingsrace van de MXGP van Vlaanderen was het Jorge Prado van Red Bull GasGas Factory Racing die als vanouds de Fox Holeshot pakte en leidde voor Tim Gajser van Team HRC, Jeremy Seewer van Monster Energy Yamaha Factory Racing en Brian Bogers van Husqvarna Factory Racing . Romain Febvre van Kawasaki Racing Team MXGP en Calvin Vlaanderen van Gebben Van Venrooy Yamaha Racing zaten net achter de leiders. Seewer vloog vervolgens langs Gajser om tweede te worden, en ook Bogers maakte van deze gelegenheid gebruik om ook langs de Sloveen te komen. Gajser vocht even terug, maar Bogers wist zich in derde stelling te handhaven. Toen Gajser verder onder druk kwam te staan, vochten Febvre en Vlaanderen ook tegen elkaar om de vijfde plaats. Febvre passeerde vervolgens Gajser voor de vierde plaats in de derde ronde, waarna ook Vlaanderen snel langs kon komen. Seewer zakte terug naar de vierde plaats terwijl Bogers de tweede plaats over nam. Febvre volgde op sleeptouw. Bogers klokte vervolgens de snelste ronde van de race toen hij het gat naar Prado verkleinde. De Nederlander verraste de Spanjaard toen hij zelfverzekerd via de binnenkant van Prado naar de leiding dook. Glenn Coldenhoff van Monster Energy Yamaha Factory Racing passeerde Gajser voor de zesde plaats in ronde vier, en Gajser kon zich geen fouten meer veroorloven toen Maxime Renaux van Monster Energy Yamaha Factory Racing op de achtergrond doemde. Prado zwakte af en dat volstond voor Febvre en Vlaanderen om op te schuiven. Een onkennelijke Prado blijkt telkens problemen te krijgen in de tweede koershelft. Hij zakte nog een paar posities toen Seewer, Coldenhoff, Renaux, Gajser en Mattia Guadagnini van Red Bull GasGas Factory Racing voorbijkwamen. De Spanjaard eindigde de race als 9e. In de slotfase van de race haperde Vlaanderen even waardoor Seewer even derde werd. De Zuid-Afrikaan kaatste meteen terug om de derde positie vast te houden. In de laatste drie ronden van de openingsmanche overrompelde Vlaanderen Febvre terwijl Bogers al meer dan 10 seconden voorsprong had. Bogers won de race, met Vlaanderen als tweede en Febvre als derde. Coldenhoff werd vierde voor Renaux, terwijl een crash voor Seewer hem als zesde voor Gajser neerzette.

In race twee was Prado dit seizoen voor de 15e keer de Fox Holeshot-ontvanger. Hij leidde Ben Watson, Coldenhoff, Bogers, Seewer, Febvre en Gajser van Kawasaki Racing Team MXGP in de openingsronde, terwijl Coldenhoff snel naar de tweede plaats door stootte. Watson viel aan het einde van de eerste ronde terug naar de zesde plaats, terwijl Coldenhoff een offensief richting Prado begon. Seewer crashte van de zevende en viel terug naar de 10-de. In ronde vier werd Coldenhoff leider. Gajser werd gepasseerd door Febvre en Bogers. De Sloveen bleef onder druk te staan, want ook Vlaanderen ging voorbij om vijfde te worden. Febvre begon met succes druk uit te oefenen op Prado en bezette de tweede plaats.  Vlaanderen rook GP-winst hij bij Febvre kwam. Maar Bogers die ondertussen weer in zijn kansen geloofde kon hem passeren. Febvre had 4 seconden achterstand op Coldenhoff, die er sterk reed ondanks dat hij zich de hele week niet goed voelde. In ronde 10 vond Vlaanderen opnieuw zijn weg langs Bogers en vervolgens pakte hij ook Febvre in en werd virtueel eindwinnaar. Maar Bogers had andere plannen. In een zinderende finale kreeg het het vele publiek van  Lommel op zijn hand toen hij in een razend slot de Fransman aanviel, en die had tegen zoveel zegedrang geen verhaal. en zo kwam het dat het podium nogmaals werd hertekend en Bogers de eindzege veroverde. Uiteindelijk kwam Coldenhoff als eerste over de streep en won zijn tweede race van het seizoen voor Vlaanderen en Bogers. Febvre werd vierde voor Seewer.  Vlaanderen werd algemeen tweede voor Coldenhoff. Ondanks het mislopen van een podiumplaats en het hele weekend worstelen, blijft Gajser aan de leiding in het MXGP-kampioenschap. Hij telt 122 punten voor op Seewer, terwijl Prado derde blijft.

Brian Bogers: “Ik weet niet eens wat ik moet zeggen… Wat kun je zeggen op de top van het podium? Het is gewoon geweldig en ik kan het niet geloven. Het was echt zwaar, maar we hebben het gehaald. Het was uiteindelijk een close call en het is vreemd, want in de eerste race heb je flow en het is gemakkelijk, maar in de tweede race denk je dat je hetzelfde kunt doen, het zal gemakkelijk zijn en zo werkte het niet, maar we slaagden er nog steeds in om elke ronde te pushen en tot het einde van de race”.