MX World

25/08/2022 07:50 - geplaatst door Stingray

Groot Adorp. Nooit van gehoord zeker? Wij ook niet tot we informatie op zochten over Orp-le-Grand, deelgemeente van de gemeente Orp-Jauche. Tot voor de Covid-epidemie organiseerde AMC Orp toch jaarlijks zijn grote wedstrijd. Maar dan sloeg Covid toe en bovendien verloren we ook voorzitter Robert Gysemberg. Dat noopte de club tot nadenken. En vrij snel kwam er een nieuw initiatief uit de bus. Jaren geleden organiseerde AMC Orp de Trophée 875, een wedstrijd waarin rijders mekaar troffen op drie verschillende motoren. En dat gaan ze anno 2022 weer doen. Met dit verschil: het zal gebeuren met oldtimers.

Zaterdag is er een aparte wedstrijd voor PCNA. Maar de zondag is voorbehouden aan de Trofee 875 en dan nog wel in twee aparte klassen.

Bovendien hebben een aantal sterke bonken uit het verleden toegezegd om er bij te zijn, weliswaar de meeste langs de koord.

Verder lezen onder Thor!

Eerst en vooral het circuit. Gelegen langs het voetbalveld van Orp is het circuit een pareltje. Aan de onderzijde van de beek (van de weg af gezien) is het ruim, vlak en vrij tehcnisch. Dan steken de rijders de brug over de Kleine Gete over en verdwijnen heel even uit zicht in het bos. Om even later links weer op te duiken op een gedeelte dat alweer 100 procent zichtbaar is. Dit gedeelte bestaat uit enkele lussen bergop en bergaf en vaak ook met off-camber bochten. Alles is er beenhard. In Wallonië spreekt men hierover als 'Le p'tit Namur. En dat is niet eens zo overdreven. De omloop, net over de taalgrens,  is het gemakkelijkst te bereiken voor de Vlamingen via Tienen-Hoegaarden. en als je denkt: dit is einde wereld, dan ben je op de goede weg.

De meeste vedetten van destijds willen niet meer op de motor, het zijn ook allemaal zestigers en zeventigers. Marc Velkeneers gaat nog wel mee rijden. Hij heeft toegezegd en we verachten er ook de volgende tot vijf rijders uit de WK's: André Malherbe, Harry Everts, Jaak Van Velthoven, Jean-Claude Lacquaye, Yvan Van Den Broek, André Massant, Dré Vromans, Jean-Paul Mingels, Robert Greisch en Guy Van Gijsegem. Ze zullen door Yves en Leon geïnterviewd worden.

Er zijn twee  categorieën Trofee 875 voorzien. Namelijk de klasse EVO en de klasse Twinshocks. Daarnaast wordt er ook in teamverband gereden in de Vintage klassen en is er een individuele wedstrijd voor oldtimers algemeen.

In de EVO-klasse met 45 starters (anderhalve startbaar) tippen we - puur gevoelsmatig - op Team België van Danny Scheers met Wim Couberghs, David Segers en Flip Van Dijck. Die gaan een week of wat later ook naar het WK. Team Joël maakt ook kans met een tweetal enduro rijders Leonard Moenschal en Mathew Van Oevelen, aangevuld met freestyler Gilles De Jong.

In de Twinshock klasse (33 rijders) lijkt op papier het  MX Classic-trio Laurent Lacasse, Frank Janssen-Teitz en Jurgen Kuppers  het sterkste. Ludiek of snel? Ik weet het niet met Stefan Slechten, Marc Velkeneers en Jos Claessen van Team Limburg kanhet beide kanten op.

Voor de Vintage teamklassering (27 rijders)weer een gevoelsmatige gok voor Team Belgium. Of ook weer niet. Ik zie nog regelmatig de klasse van Bjorn Verdoodt, Eddy Nuyts en Jan Blancquaert.

Aan een pronostiek voor de individuele oldtimers (45 rijders) gaan we ons niet wagen.

De drie groepen die rijden voor een teamklassering komen drie keer samen in de baan. De anderen ook

 

Timing:

Training 
08.30 - Trophée 875 Twinshock - 20 min. 
09.00 - Trophée Vintage - 20 min. 
09.30 - Annexes Evo - Twinshock - Vintage - 20 min.
10.00 - Trophée 875 Evo - 20 min. 

Wedstrijden
11.00 - Trophée 875 Twinshock - 15 min + 1r.
11.25 - Trophée Vintage - 15 min + 1r.
11.30 - Annexes Evo - Twinshock – Vintage - 15 min + 1r.
12.15 - Trophée 875 Evo -15 min + 1r.

12.35 - 13.20 Pauze

13.20 - Trophée 875 Twinshock - 15 min + 1r.
13.45 - Trophée Vintage - 15 min + 1r.
14.10 - Annexes Evo - Twinshock – Vintage - 15 min + 1r.
14.35 - Trophée 875 Evo - 15 min + 1r.

14.55 - 15.35 Pauze en interviews ex-GP-rijders.

15.35 - Trophée 875 Twinshock - 15 min + 1r.
16.00 - Trophée Vintage - 15 min + 1r
16.25 - Annexes Evo - Twinshock – Vintage - 15 min + 1r.
16.50 - Trophée 875 Evo - 15 min + 1r.

17.45 Podium.