MX World

22/05/2015 07:24 - geplaatst door Marcel Dirks

We komen nog even terug op de persconferentie van jubilaris AMC De Toekomst uit Dworp. Er hangt al enkele jaren een zwaard boven het hoofd van de organisator van het BK op de Kesterheide in Gooik. Burgemeester Michel Doomst staat onvoorwaardelijk achter de club. Lees het interview/repo uit Het Laatste Nieuws onder Thor.

Bron: Het Laatste Nieuws Burgemeester Michel Doomst (CD&V) wil de motorcross op de Kesterheide redden. Natuurpunt wil dat organisator AMC De Toekomst er dit jaar na een halve eeuw cross een punt achter zet maar de gemeente wil dat met een ruimtelijk uitvoeringsplan verhinderen. Doomst spreekt zelfs van onteigenen als het niet tot een akkoord komt. Het Belgisch motorcrosscircus strijkt op 6 en 7 juni opnieuw neer op de Kesterheide in Kester. Een doorn in het oog van Natuurpunt Pajottenland, dat enkele jaren geleden een deel van de Kesterheide kocht en het beschouwt als een natuurreservaat waar voor motorcross geen plaats is. "De Kesterheide is een Europees beschermd natuurgebied en heeft een identiek statuut zoals het Hallerbos, Zoniënwoud of het Neigembos en dat is niet te verzoenen met een mega-evenement zoals motorcross", klinkt het bij Natuurpunt. "Daarnaast is er nog amper beschermd groengebied in Gooik. Vandaag is er een overeenkomst tussen de mensen die de cross organiseren, Natuurpunt en de familie Geeroms over het einde van cross in 2015. Dus beide eigenaars van het crossterrein willen geen cross meer. Het Masterplan Gooik heeft enkele mooie pistes uitgetekend waarbij natuur, recreatie, cultuur en landbouw te verzoenen zijn op Kesterheide, zonder motorcross. Vanuit Natuurpunt hebben we vier jaar extra crossen toegestaan. Een mooie geste uit goodwill. In die periode kon ook gezocht worden naar andere meer geschikte locatie maar Vlaanderen en de provincie hebben dit blijkbaar nagelaten." Burgemeester Michel Doomst wil de motorcross op de Kesterheide toch redden. "Als gemeentebestuur konden we destijds enkel de schattingsprijs bieden voor de grond en Natuurpunt kon daar met gemeenschapsgeld met een halve euro meer per vierkante meter over gaan", legt Doomst uit. "Ik heb respect voor de natuur maar ook andere activiteiten hebben een plaats op de Kesterheide. Het terrein waar de wedstrijden plaats vinden is maar 6 à 7 hectare van de 250 hectare grote heide." Doomst haalt daarbij ook hetzelfde masterplan aan. "We willen op basis daarvan een ruimtelijk uitvoeringsplan opstellen waarbij we op de Kesterheide duidelijk een gebied afbakenen voor recreatie en dus ook motorcross. Het gaat ook verder dan dat. De jeugdbeweging moet er een plaats hebben, net als de mountainbikers."

Een goedgekeurd uitvoeringsplan zou Natuurpunt er toe verplichten om toch motorcross toe te laten. "Ik hoop nog steeds dat we tot een overeenkomst kunnen komen", benadrukt Doomst. "Want ook een onteigening behoort tot de mogelijkheden en zelfs juridische stappen. Maar in het verleden is de hele kwestie al voor de rechter gekomen en toen al werd gezegd dat de motorcross zeker kan op de heide. Ik hoop op een overeenkomst waarbij de cross kan blijven."